Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Birsta blir knutpunkt för spritimport

/
  • Varje vecka passerar cirka 15 000 liter direktimporterad alkohol den nya sorteringscentralen i Birsta. Närboende kan själva hämta sina beställningar—resten levereras vidare till tusentals privatkunder som valt att köpa varor på internet.

Nu satsar spritleverantörerna i Birsta. Företaget har hyrt in sig i lokaler mitt emot Barnens hus och kunderna kan hämta ut sina varor samma dag de anländer från Tyskland. \"Genomflödet\" på alkohol snittar 15 000 liter—i veckan.

Annons
Fördelarna med en terminal i Birsta uppges vara flera.
Härifrån kan vi sortera och samordna leveranser till alla våra kunder som finns norr om Söderhamn, gods som ska vidare till Finland ska skickas med godsfärjor från Tunadalshamnen och våra lokala kunder kan själva komma till oss och hämta sin beställning. På så sätt minskar vi leveranstider och kostnader vilket gynnar våra kunder, säger Jim Tjernström.
Firman kommer att hålla öppet mellan 8 och 18 måndag till fredag. Alla kunder måste legitimera sig för att få ut sina varor.
Det går inte att skicka frugan eller någon annan för att hämta ut beställningen. Vi ser allvarligt på vårt uppdrag och kontrollerar noga att vi inte lämnar ut alkohol till personer som inte har rätt ålder inne, säger Jim Tjernström.
Det finns även problem att tackla. Gods som försvinner, går sönder eller kommer för sent skapar uppretade kunder.
Alla som sysslar med logistik vet att sådant kan inträffa. Vi jobbar ständigt för att höja kvaliteten på vårt uppdrag, säger Jim Tjernström.
Sundsvallsföretaget Locadi utmanar etablissemanget genom att leverera alkohol inom EU. Just nu riskerar de åtalsamtidigt som de själva har stämt staten.
Vi har själva valt att vara med i EU och då är det fri rörlighet som gäller, säger delägaren Jim Tjernstöm.
Till hösten kommer de att samarbeta med ett polskt byggföretag och längre fram hägrar medicinmarknaden.
Folk kommer att tjäna ekonomiskt på att beställa byggprodukter och vitvaror från Polen, priserna är betydligt lägre där, säger Jim Tjernström.
Han tror på rätten att bedriva den här typen av verksamhet och drar sig inte för att testa gränser. Läkemedelsmonopolet är i dallring och även där ser han möjligheter till leveranser från andra EU-länder.
Till vår hjälp har vi anlitat en expert på EU-rätt och enligt honom gör vi inget olagligt.
Den gångna veckan har det varit bråda dagar med många leveranser inför midsommarhelgen.
Företaget uppger att de under sitt första verksamhetsår skapat flera nya arbetstillfällen.
Vi är nio anställda och planerar att nyanställa några till före årsskiftet. Även våra samarbetspartners har fått mer jobb, säger Jim Tjernström.
Han och partnern Tobias Larsson är nöjda med affärerna och berättar att de förser svenskar med omkring 30 000 liter alkoholvarje vecka. Ungefär hälften av leveranserna har destination Norrland.
I dag har vi cirka 20 000 kunder, men antalet växer. Även folk från Finland och Norge har börjat anlita oss, så framtiden ser ljus ut, säger Jim Tjernström.

Mer läsning

Annons