Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björnfaran överdriven

/

Rovdjursspårare och ansvarig för vilt- och jaktvård på länsstyrelsen ställer sig frågande till att det skulle vara så rikligt med björn i Essvik. För ingenting har inrapporterats.

Annons
I fjol höst gjordes en björninventering och då konstaterades tre björnar i sydöstra delarna av Medelpad. En av dessa björnar noterades också i Ånge och Sollefteå, sannolikt en hanne som strövade runt sökande efter ett lämpligt revir. Några större förändringar tror vare sig länsstyrelsens ansvariga för vilt- och jaktvård, Karin Saltin, eller de av länsstyrelsen anlitade rovdjursspårarna att det blivit sedan dess.
Fast det är inte omöjligt att det varit björn på Essvik men den finner nog ganska snabbt att det är för trångt där, säger Peter Nilsson, rovdjursspårare.
Han tycker det är sorgligt att skolbarnen ställer in orienteringen eftersom risken att de skulle stöta på en björn är i det närmaste obefintlig.
Den björn som stannar kvar när det kommer en hel orienterande skolklass finns inte. Och all historik och statistik visar att björnar inte anfaller. Ett dödsfall har inträffat på 100 år, då dödades en jägare som först hade skadeskjutit björnen.
Eftersom björnar har en långsam reproduktionstakt ökar inte antalet så snabbt och därför är det inte aktuellt att åter göra en inventering. Men kontinuerligt så ska observationer meddelas. Peter Nilsson finner det anmärkningsvärt att jägarförbundet inte rapporterat in till länsstyrelsen om det är så att de stött på björn ute i markerna.
Det borde man ha gjort, alldeles speciellt om det skulle röra sig om en föryngring.
Han utesluter inte att pratet om mycket björn härrör från att jägarna vill jaga fler björnar.
Klart att jägarna vill skjuta mera. Om det här är en strategi det vet jag inte, men det tvivlar jag inte på att det skulle kunna vara.

Mer läsning

Annons