Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blåbärsrekord och massor med smultron – bärsäsongen är snart här

Det ser ut att bli ett riktigt bärår med dubbelt så många blåbär och en täthet som inte uppmätts sedan 2003 när mätningarna började. I södra Norrland är det snart dags att ta på sig stövlarna och ge sig ut i skogen.

Annons

Runt om i länet hörs det om ovanligt mycket smultron från allmänheten och blåbären väntas få rekordår, enligt en prognos från Sveriges lantbruksuniversitet. I södra Norrland ser det extra hoppfullt ut för den som hoppas kunna plocka mycket bär. Siffrorna ser bättre ut än något tidigare år sedan 2003. Hela två gånger över genomsnittet de senaste 13 åren.

Även smultronen tycks trivas exrta bra i år.

Normalt växer blåbären tätare i norra Norrland, men i år blir även det ett undantag, med lägre bärmängd än genomsnittsåret. Södra Norrland ligger i år på topp i blåbärstäthet, enligt prognosen. Ulf Hagner som är vd på bärföretaget Blåtand i Stöde väntar med att ta ut segern, men är hoppfull.

– Det är ju några veckor kvar här uppe tills säsongen kommer igång ordentligt så det är svårt att säga redan nu, men förutsättningarna finns så vi får hoppas, säger han.

Vd Ulf Hagner med blåbär ett tidigare år.

Mängden blåbär gör det förstås roligare för den som med hink vill bege sig ut i riset. Men det påverkar även priset på bär för den som vill köpa dem, eftersom det är en färskvara.

– Stora mängder bär innebär ju bra tillgång, så då sjunker priset till skillnad från om efterfrågan är hög men mängden bär låg, förklarar Ulf Hagner.

ST arkiv / Linus Wallin Blåbären tycks slå rekord i år både i att vara tidiga och i att vara många.

Försöksledaren Ola Langvall som har varit med och tagit fram prognosen är desto mer hoppfull.

– Det har varit gynnsamma väderförutsättningar i södra Sverige och längs södra Norrlands kustland förra året vilket lett till fler blommor i år. Det har också varit tidig blomning och frostfria nätter i maj så att blommorna har klarat sig, tack vare sydliga vindar, säger han.

Att bärplockning skulle kunna påverka tillväxten kommande år tror han inte.

– Det är så ofantligt lite bär som plockas, knappt fem procent. Så det kan inte påverka. Däremot har vi sett att mycket bär ett år kan påverka att risen behöver återhämta sig nästkommande år, men det är framför allt om det är gynnsamma förhållanden eller inte som spelar roll.

Mer läsning

Annons