Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blocketbedragarna skyller på varandra

I går möttes Blocketbedragarna i tingsrätten i Sundsvall.
Båda säger att den andre är hjärnan bakom lurendrejerierna och att de har upplåtit sina konton för affärer de trodde var lagliga.

Annons
De har suttit i fängelse tillsammans. Vice chefsåklagare Bertil Månssons teori är att den 25-åriga Njurundabon och den tre år yngre Gävlebon lärde känna varandra medan de straffades för brotten de tidigare begått.
Båda bestrider att de har något att göra med annonserna på internetsajten Blocket.
Ett vittne berättar om hur hon nappat på en annons om en dator åt sin dotter. Hon ringde upp telefonnumret som stod i annonsen och då presenterade sig en man med Njurundabons namn, personnummer och kontonummer. Datorn för 3500 kronor skulle dels betalas av dottern, dels av föräldrarna. Föräldrarnas del skulle bli en födelsedagspresent till flickan.
Eftersom ingen dator levererades, blev hon både lurad på sina egna pengar och presenten. Det känns mest surt, förklarade mamman under telefonförhöret.
Sammantaget ingår ett 20-tal målsäganden i åtalet och de som rätten kunde nå hördes under gårdagen. Men det finns fler. Anmälare som lurats på mindre än 2500 kronor ingår inte i åtalet.
Det finns även andra som har drabbats, men de har inte polisanmält bedrägerierna, säger Bertil Månsson.
Han är också övertygad om att det finns fler brottslingar inblandade i härvan.
De brottsanklagades advokater hävdar att det inte finns något som tyder på männens inblandning mer än att det har satts in pengar på deras konton. Det skulle därmed kunna vara någon annan person som använt deras personuppgifter.
De 63 750 kronorna från dem som ingår i målet, och som ska ha lurats, har satts in på Njurundabons bankkonton. I olika omgångar ska han sedan ha fört över pengar till Gävlebons konton. Detta har ofta skett från bankkontoret i Kvissleby och från andra banker och postkontor i Sundsvallsområdet.
Det figurerar ytterligare ett namn i utredningen. Gävlebon uppger att det är en man från Kista som har gjort affärer med Njurundabon. Den mannen ska vara en gemensam bekant till männen. Njurundabon vill dock inte kännas vid de uppgifterna.
Mellan mars och maj ska totalt 161 560 kronor ha satts in på Njurundabons konto. 111 700 ska ha förts över till 22-åringen i Gävle.
I dag fortsätter förhandlingen med personalia och slutplädering. Därefter kommer Bertil Månsson att yrka på fängelsestraff för de misstänkta.

Mer läsning

Annons