Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra för nyfödda att få komma hem så fort som möjligt

/
  • Graham Farrell och Annelie Ringbro har funderat över att behöva lämna BB tidigt, om de fick välja fritt tror de att de skulle bli kvar flera dagar. –Men vad jag förstår får man stanna om man behöver, säger Annelie Ringbro.

Nyblivna mammor ska hem så fort det går, för både föräldrarnas och barnens bästa. Nu tillämpas nya metoder efter förlossningar i Sundsvall.

Annons
Information har gått ut via föräldrautbildningar och mödravårdscentraler, och oron tycks inte allt för stor över att måsta gå hem tidigt efter förlossningen. Två par hade sökt sig till kvinnoklinikens informationsträff i går kväll.
Många har mejlat och fått svar den vägen, säger Eva Brännström, avdelningschef för förlossningen.
Det nya är att friska kvinnor som föder sitt första barn utan problem erbjuds stanna ungefär 1,5 dygn på vårdhotellet. Kvinnor som fött barn tidigare ska åka hem efter att barnet blivit undersökt av läkare. När mammorna kommit hem har de kontakt med en barnmorska i sex dygn, via telefon, hembesök och återbesök.
Vi tror att förändringen är bättre både för dem med normala förlossningar och för dem med komplicerade förlossningar, säger Marie Bolin, medicinskt ansvarig för BB och förlossningen.
Studiebesök har gjorts vid andra sjukhus med liknande metoder och det ska finnas forskning som visar att det är positivt att vara i hemmiljö.
Papporna är ofta mer aktiva och amningen kommer igång fortare än på BB, säger Gunnel Westerlund som jobbar med hemvården.
Vårdhotellet ligger på samma plan som BB. Här får familjen eget rum, där de själva bestämmer hur de vill ha det, och syskon kan sova över. Telefon finns på rummet och personalen på BB är tillgänglig dygnet runt.
Eftersom det är första barnet har jag ju funderat lite på hur det ska bli. Jag hade stannat längre om jag hade fått välja, för trygghetens skull, säger Annelie Ringbro.
Jag tycker att det är konstigt. Hade det varit andra barnet hade det varit en annan sak, säger Graham Farrell.
För Annelies skull tycker han att det är viktigt med rätt vård och god information. Dessutom tror han att några dagar på sjukhuset kan behövas efter en sådan upplevelse som en förlossning.
Vissa kanske förväntas komma hem och städa och diska på en gång, säger Graham Farrell, som lovar att ta god hand om sin sambo efter att deras barn är fött.

Mer läsning

Annons