Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brage och hans båt — Jessica

/

Det är sommar och solens strålar blänker på fjärdens vågor. På vattnet utanför Tjuvholmen glider hon fram — Jessica, Brage Nordins otroligt vackra och speciella motorseglare. En träbåt som inte lämnar mången båtälskare oberörd.

Annons
Det är förmiddag och Jessica ligger förtöjd vid sin plats på Ortvikens småbåtshamn. Hon ska ut på sin första segeltur för året och vi ska få följa med. Brage Nordin heter den stolte ägaren, han köpte henne 1968 och efter fyra år så lät han bygga om båten efter sina egna ritningar.
Efter det har han gjort justeringar fortlöpande och den egna designen tillsammans med detaljrikedomen gör att båten blir unik. Ursprungligen är Jessica en laxkutter som kände vatten under kölen utanför Orust för första gången 1945. Nu är hon ombyggd till en motorseglare som har för- och akterruff, salong samt en styrhytt med ståhöjd. Skrovet är svart och överbyggnaden är mahognyfärgad. Allting glänser och skiner precis som om det vore nylackat. Men mest av allt imponeras man av alla detaljer.
Man måste vara lite ensam om grejorna. Det är det som är kul, säger Brage med ett leende.
En av de många detaljerna finns på stäven, i fören. Där sitter en galjonsfigur föreställande en kvinna. Brage Nordin berättar att han hade haft figuren i tankarna många år och även skissat på den. Problemet var att han fick inte tag i någon som kunde tillverka den åt honom. Men en dag under en av hans många resor som sjöman löste det sig. I Holland gjorde han ett besök på en fabrik som tillverkade delar till äldre båtar, bland annat rekonstruerade de båtar som tillhörde Ostindiska Kompaniet.
Jag frågade om de kunde göra en figur åt mig efter ritningarna och de kunde de, fast det tog ett och ett halvt år innan jag fick den, säger Brage.
Det är förmodligen därför hon är som hon är Jessica. Planerad in i minsta detalj.
Vi ger oss av mot Vindhem på Alnö och innan dess tar vi några testkryss på fjärden utanför Tjuvholmen för att kontrollera seglen. Jag känner en känsla av stolthet när jag får stå och styra motorseglaren upp i vind medan Brage med van hand sätter de röda seglen. Han är 68 år och skuttar omkring på däck som den naturligaste sak i världen.
Det gick hyfsat, seglet hängde sig lite grann men det var bra för att vara första gången, säger han.
Seglen halas och till ljudet av dieselmotorns stilla dunkande tar vi oss vidare mot Vindhem. På vägen dit berättar Brage att han varje år sedan han köpte Jessica åkt ner till Stockholms skärgård på semestern. Han gillar den med alla dess öar, holmar och skär.

Fakta Jessica
Byggår 1945
Längd 9 m
Bredd3,70 m
Djupgående1,40 m
Vikt7 ton
SkrovEk
DäckTeak
ÖverbyggnadMahogny
Segelyta 40m
MotorVolvo MD-22 - 59 hk

Mer läsning

Annons