Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bredsands badplats kan vara miljöförorenad

/
  • Badstranden i Bredsand var folktom i dag. Kanske är det på grund av tidpunkten, vädret eller kanske de eventuella miljöföroreningarna?

Badvattnet på Bredsands badplats är tjänligt – men det kan innehålla miljögifter.
– Det är svårt att säga om badvattnet är förorenat och i så fall hur mycket, säger Maria Höglund på Länsstyrelsen.

Annons

En kartläggning som SVT gjort visar att Bredsands badplats kan vara förorenad av miljögifter. Orsaken är den gamla kemtvätten Tvätt och handdukstjänst som kan ha orsakat miljöutsläpp under sina 30 år i Bredsand. Objektet har riskklass två. Byggnaden där verksamheten höll till ligger 271 meter från Bredsands badplats och i dag huserar en rörfirma i lokalerna.

Ämnet perkloretylen ska ha använts i kemtvätten och kan ha läckt ut i miljön. Ämnet är bland annat cancerframkallande, reproduktionsstörande och miljöfarligt.

Kim Ottosson, miljöinspektör på Sundsvalls kommun, arbetar bland annat med badvattenprovtagning.

– Vi gör biologiska prover på badvattnet för att se om det finns problem med tarmbakterier och liknande. Enligt våra mätningar är badvattnet tjänligt enligt de proverna och det har inte varit några problem på Bredsands badplats de senaste åren, säger Kim Ottosson.

Däremot tar Sundsvalls kommun inte badprover för att se till miljögifter.

– Riskklass två innebär en stor risk för människors hälsa och miljö, men det resultatet är baserat på arkivstudier och inte på faktiska mätresultat av till exempel badvattnet, säger Maria Höglund, miljöhandläggare på Länsstyrelsen i Västernorrland

Hon kan inte svara på om det finns risker med att bada på en badplats nära ett objekt som har riskklass två.

– Man måste undersöka om det finns föroreningar, och i så fall hur mycket det är förorenat och därifrån bedöma riskerna, säger Maria Höglund.

Ärendet drivs av Sundsvalls kommun och det finns en provtagningsplan som tvätteriets verksamhetsutövare, som är ansvarig, ska följa. I det första steget ska prover tas på inomhusluften i byggnaden och på träd i utomhusmiljön. Om det finns indikationer på föroreningar kommer fler prover att göras enligt Lena Ericsson, miljöinspektör i Sundsvalls kommun. Hon kan inte heller svara på om det är farligt att bada på badplatsen i Bredsand.

– Vi omger oss med massa farliga ämnen hela tiden och vi vet inte vilken coctail-effekt det har på oss. Vi lever lite halvfarligt och har släppt ut mycket miljögifter tidigare, säger Lena Ericsson.

Badar man på Bredsands badplats på egen risk?

– Ja, det gör man nog precis som på alla andra badplatser, säger Lena Ericsson.

Resultatet på de första mätningarna, på inomhusluft och träd, väntas vara färdiga i augusti.

Mer läsning

Annons