Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brist på anslag gör att konsten förfaller

/
  • Bror Marklunds verk Narren vid Länssjukhuset var på väg att förfalla när emaljen började ätas upp, men verket flyttades in i entrén och förfallet stoppade upp.– Vi har mycket bra konst, men man ser också att det finns ett stort underhållsbehov, säger Kiki Hammarström, kulturutvecklare vid Landstinget Västernorrland.

Landstingets anslag till en åldrande konstsamling täcker inte behoven för underhåll.

– Underhållsbehovet är större än vi har möjlighet att klara av, säger Kiki Hammarström, kulturutvecklare vid Landstinget Västernorrland.

Annons

Landstinget har 23 000 konstverk och en stor del av konstsamlingen har cirka 40 år på nacken.

– Men vi har inte råd eller möjlighet att renovera all konst och vissa fall är det kanske inte heller möjligt, säger Hammarström.

Ett konkret exempel på hur emaljen från tidens tand knaprat på konsten är skulptören Bror Marklunds verk Narren, som är gjord i just emalj. Den var på väg att förfalla när den var uppsatt utanför Länssjukhuset.

– För att rädda verket var vi tvungna att flytta det inomhus och sedan dess har förfallet stoppat upp, säger Kiki Hammarström

Halv miljon i anslag

Landstingets årliga anslag för nyinköp samt omramningar och underhåll av den egna konsten är i dag 500 000 kronor.

Hur mycket mer pengar behöver ni?

– Det har jag svårt att avgöra, men några 100 000 kronor extra per år kan jag tänka mig, säger Hammarström.

Ett vanligt problem är äldre grafik med passepartout, där inramningskartongen innehåller en syra som kan missfärga och skada konstverket. Från 80-talet och framåt använder man numera i stället en syrafri kartong.

– Men grafik är inte unika verk, så man behöver kanske inte lägga ner allt för mycket jobb på det här. Men för unika målningar och textil är det viktigt att göra insatser och rengöringar, säger Hammarström.

Finns det konst som riskerar att gå förlorad?

– Konsten som hängdes på 70-talet kan vara i fara. Den har hängt så länge och vissa saker är vi tyvärr tvungna att avskriva, säger Kiki Hammarström.

Keramik gick sönder

Ett tråkigt exempel är en keramikrelief av Hans Hedberg, som förstördes när den plockades ner från väggen i samband med att gågatan på Länssjukhuset byggdes om.

Och det förekommer även förstörelse, till exempel när Arne Jones konstverk med tre rosor som hänger i sjukhusentrén, blev attackerad av en patient från psykiatrin.

– Patienten gick lös på bakgrunden och sprejade in sitt födelsenummer. Så det var i alla fall lätt att spåra honom.

Annons