Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brister i skolornas arbetmiljö –Arbetsmiljöverket vitesförelägger barn- och utbildningsförvaltningen

Vid en inspektion uppdagades flera brister i skolledarnas arbetsmiljö. Nu har arbetsmiljöverket kommit med ett vitesföreläggande på 60 000 kronor.
– Vi måste visa tydligare att vi jobbar med frågan och hur vi gör det, säger Lars Karlstrand.

Annons

Efter presentationen av budgetprognosen i början av maj har läget för förvaltningen varit dystert. 88 miljoner på minusposten är den väntade siffran i slutet av året.

Läs mer: Chockbesked för skolan – 88 miljoner back: "Helt oacceptabelt"

Lars Karlstrand, skoldirektör.

Som om det inte var nog med detta, slår nu Arbetsmiljöverket ned på en rad punkter efter en inspektion av arbetsmiljön för skolledarna.

17 skolor, från förskoleklass till gymnasiet, inspekterades från november 2014 till april 2015. Med utgångspunkt från resultatet gjordes även en inspektion på barn- och ungdomsförvaltningen.

Arbetsmiljöverket såg då övergripande brister i skolorganisationens arbete med arbetsmiljön. Krav på åtgärder ställdes.

Kommunen svarade med en handlingsplan för att säkerställa att skolledarna omfattas av av rutinerna för arbetsmiljöarbetet. En enkät om upplevd arbetsbelastning genomfördes med skolledarna i september.

Läs också: Här är nya planen för att rädda skolan – chefer tvingas söka om sina jobb

Vid Arbetsmiljöverkets uppföljning i januari 2016 visar det sig att forum och rutiner för skolledarnas arbetsmiljöarbete saknas, och att enkäten fortfarande inte analyserats.

– Vi har haft ett pågående arbete, och nu har vi kommit så långt att det bara återstår ett par saker. Det vi måste göra nu är att redovisa hur vi systematiskt arbetar med arbetsmiljön för skolledarna. Vi har inte lyckats beskriva det tillräckligt väl. Arbetet ska gälla i hela organisationen, alla skolledare måste omfattas av detta, säger Lars Karlstrand, skoldirektör i Sundsvall.

Verket ser positivt på att man har tagit tag i arbetsmiljöproblemen, men anser ändå att det finns skäl att förelägga barn- och utbildningsförvaltningen med ett vite på 60 000 kronor om inte problemen åtgärdas senast den 30 september.

– Vi kommer att hinna, gott och väl. Vi har sedan tidigare en liten skyddskommitté som träffas regelbundet, där vi processar de här frågorna, säger Karlstrand.

Läs också: Anger dålig lokalplanering som orsak till skolans underskott

I beslutet framgår att förvaltningen ska göra en riskbedömning baserad på svaren från enkätundersökningen, och därefter upprätta en skriftlig handlingsplan om åtgärder som behövs för att förebygga ohälsa och olycksfall.

– Att vara skolledare i dag är ett tungt och svårt arbete. En del av pressen kan vi minska genom att ha bra rutiner och strukturer i arbetsmiljöarbetet. Det innebär inte att arbetsbelastningen minskas men man får ett tydligare redskap att hantera och stötta skolledarna, avslutar Lars Karlstrand.

■ ■ För mer nyheter om Sundsvall, klicka här – och följ ST.nu på Facebook.

Mer läsning

Annons