Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Broslarvet kostar bilisterna miljoner

Fordonsägare som missar att betala broavgift på Sundsvallsbron tvingas att betala miljoner i förseningsavgifter i år.
Första månaden kostade slarvet nästan 780 000 kronor.
– Det är kännbart och man missar bara en gång, säger Jonas Maran, verksamhetsutvecklare på Transportstyrelsen.

Annons

Från och med första februari infördes broavgift på Sundsvallsbron där det kostar nio kronor att passera med bil och 20 med lastbil.

Det är viktigt att betala sin broavgift i tid – annars kan det bli väldigt kännbart.

Under första månaden med broavgift, februari, skickades 54 433 beslut ut om broavgift i Sundsvall. Transportstyrelsen går nu ut med färska siffror som beskriver hur många som inte betalade sin broavgift på Sundsvallsbron i tid första månaden.

Det handlar om totalt 2 598 fordonsägare som missat och de åker nu på en förseningsavgift på ytterligare 300 kronor.

– Det är ett kännbart belopp och det är viktigt att alla betalar sin avgift i tid. Det är klart att det är frustrerande för fordonsägare och det blir otäckt när det handlar om pengar. Vi följer en tydlig lagstiftning som utformat vårt datasystem och bygger på att uppgifter inte ska gå att justera i efterhand, säger Jonas Maran.

Och tillägger:

– Beslut om broavgift ska betalas senast den sista dagen i den andra kalendermånaden efter den månad som beslutet avser, så man har gott om tid på sig. Är den inte betald då så tas en förseningsavgift ut.

Samtidigt handlar det om stora pengar som Transportstyrelsen får in på obetalda broavgifter. Under första månaden i Sundsvall debiterades bilister på totalt 1 926 443 kronor för broavgifter. Beloppet för förseningsavgifter uppgår till totalt 779 400 kronor för samma period.

Om trenden håller i sig i Sundsvall så landar siffrorna på drygt 8,5 miljoner kronor i förseningsavgifter första året.

I Trafikverkets prognoser då Sundsvallsbron byggdes fanns det med i beräkningarna att tilläggsavgifter och förseningsavgifter förekommer.

Procentsatsen första månaden på de som missade att betala i tid var 4,7 i Sundsvall. I Motala var siffran något lägre och stannade på 3,47.

Tror du siffran i Sundsvall kommer att bli lägre?

– Ja, det tror jag. Vi såg en snabb förbättring i Göteborg mellan 2013 och 2014 och Stockholm mellan 2008 och 2009 när det var övergång till månadsbeslut. Så kommer det med all säkerhet att bli även i Sundsvall.

Skulle inte påminnelseavgiften på 300 kronor betalas i tid kommer en ny tilläggsavgift på 500 kronor. Om fordonsägaren har mer än 5 000 i fordonsskulder och minst sex månader har gått sedan skulden skulle ha betalats kan fordonet få användningsförbud.

Mer läsning

Annons