Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bybor upprörda över skogsmaskinernas frammarsch

/
  • Göran Berg är skogsvårdskonsulent på skogsvårdsstyrelsen i Sundsvall. Han konstaterade att det kommer krävas stora insatser för att laga elljusspåret i Njurunda efter att skogsmaskinerna kört på spåret vid avverkning. Men så länge de lagar det som blivit förstört tycker han inte att det finns något att klaga på.

Bybor i Njurunda är upprörda. Delar av elljusspåret och Backavägen är sönderkörda efter Scas avverkning. Men enligt Skogsvårdsstyrelsen finns det inget att klaga på.

Annons
50 centimeter djupa spår från skogsmaskiner möter den som ger sig ut på en joggingrunda längs elljusspåret. Också den gamla byvägen som går mellan Kyrkbyn och Njurundabommen, och delvis går parallellt med elljusspåret, har blivit färdväg under avverkningen.
Efter gårdagens regn är spåren fyllda med vatten. Bybor som inte kan ta sin vanliga genväg till bussen är upprörda och de undrar vad som kommer hända med elljusspåret och Backavägen nu. De hänvisar till skogsvårdslagen där det står att man inte får förstöra stigar i skogen.
Njurunda skidklubb är ansvariga för elljusspåret. De har varit i kontakt med markägaren som har lovat att återställa spåret i sitt ursprungliga skick.
Vi har ingenting att klaga på. Vi har en bra dialog med markägaren och han har alltid fixat till spåret när han har avverkat i området förut, så vi har ingen anledning att tro att han inte kommer göra det nu, säger Peter Sjöbom som är ordförande i skidklubben.
Förutom de delar där byvägen och elljusspåret går ihop har maskinerna kört 20 meter på sidan om stigen, precis som de bör. De har också korsat Backavägen på ytterligare fyra ställen, men skogsvårdskonsulent Göran Berg tycker inte att det finns något att anmärka på.
På tre av de fyra ställen där de har passerat har det varit på torr mark och där märks det knappt. På det fjärde stället måste de reparera stigen. Självklart är det synd att de har kört över den men ibland kanske man måste göra det. Jag kan inte se att de gjort något fel så länge de lagar de bitar som är sönderkörda, sa han efter att ha vandrat byvägen under gårdagen.
Sca, som köpt avverkningsrätten av markägaren, avslutade avverkningen i fredags och har en beställning på att reparera de sönderkörda delarna på elljusspåret och på byvägen.
Det skulle redan vara gjort men han som ska göra det ligger hemma och är sjuk. Så fort han tillfrisknar kommer vi laga de delar som vi har kört sönder, sa man på Sca under onsdagen.

Mer läsning

Annons