Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygget av Sundsvalls nya jätteskola stoppas – av missnöjd granne

Den stora utbyggnaden av Skönsmons skola har stoppats. Bygget skulle börja redan i våras men skjuts nu upp, troligen till nästa år. Orsaken är en missnöjd granne.

Annons

Skönsmons skola ska byggas ut för 131 miljoner kronor och växa rejält både till yta och elevantal. De 4 662 kvadratmeterna ska byggas ut till totalt 7 200 kvadratmeter och skolan ska i framtiden hysa 520 elever.

Den gamla skolan ska renoveras och två nya byggnader ska uppföras. Den ena kommer att vara i två plan och rymma tolv nya klassrum, arbetsplatser för lärare och specialsalar. Det andra huset blir en ny idrottshall med fyra omklädningsrum och arbetsutrymmen för idrottslärarna.

Läs mer: Så här blir Skönsmons nya jätteskola

Men projektet har stött på problem redan innan det påbörjats. I våras överklagades upphandlingen av bygget som fick skjutas fram tills överklagandet var utrett.

Läs mer: Byggstart av skola dröjer efter kritik

Och nu stoppas bygget igen, av ett annat överklagande. En granne till skolan protesterar mot projektet och har lämnat in en överklagan till mark- och miljödomstolen. Grannen hävdar att den nya skolan blir för hög, fyra våningar istället för de tre som detaljplanen tillåter.

Yvonne Sahlen, biträdande rektor, och Johanna Örnehag, rektor på Skönsmons skola, är besvikna över att bygget stoppats.

Tidigare har grannen också klagat på den stora parkeringsplats som ska anläggas intill skolan och öka trafiken till och från området, och på att idrottshallen som ska byggas kommer att innebära ökade störningar i form av buller och oljud från verksamheten och närområdet.

Oavesett om grannen får rätt eller inte i slutänden, måste bygget nu skjutas på framtiden tills överklagan är utredd, och det kan ta lång tid.

– Mark- och miljödomstolen har en handläggningstid på fem till nio månader, och sedan går det alltid att överklaga deras beslut till mark- och miljööverdomstolen. Det är svårt att säga hur lång tid allt kommer att ta, säger Daniel Lundberg, direktör för service- och teknikförvaltningen på kommunen.

På skolan är man besviken. Man har redan utrymt delar av kontorslokalerna inför bygget.

Yvonne Sahlen, biträdande rektor, och Johanna Örnehag, rektor på Skönsmons skola.

– Vi tycker att det är jättetråkigt. Vi hade sett fram emot det här och trodde bygget skulle påbörjas redan den första april, säger Johanna Örnehag, rektor på Skönsmons skola.

Skolan har ett högt tryck med elever som vill börja och ett stort renoveringsbehov i de nuvarande lokalerna.

– Vi behöver en ny skola. Det här är tråkigt både för oss som jobbar här och för eleverna, säger biträdande rektorn Yvonne Sahlén.

Läs mer: Skolan byggs ut – här är projektens entreprenörer

Så här ska Skönsmons nya skola se ut – när den blir färdig.

Mer läsning