Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cancerfall på Akzo Nobels övre fabrik utreds

/
  • Platschef Johan Nylander har dragit igång utredningar för att se om det finns samband eller orsaker till cancerfallen som kan härledas till företaget.

Under loppet av ett år har tre män drabbats av cancer på Akzo Nobels övre fabrik. Ledningen ser allvarligt på det inträffade, en internutredning pågår och kontakter har etablerats med yrkesmedicinska kliniken.

Annons
Det är för många fall om man ser till statistiken, säger platschefen Johan Nylander.
På övre fabriken arbetar 90 personer. Det var i fjol vår som två av männen insjuknade med kort tids mellanrum, men det rörde sig om olika cancerformer och något samband fanns inte enligt företagsläkaren och företagshälsovården. Då gick man även igenom kemikalierna som männen arbetat med.
Men så i juni i år insjuknade en tredje man. Nu rör det sig om en cancerform som är närmare besläktad med ett av de första fallen. Alla tre som drabbats är i 50-årsåldern och har jobbat ganska länge på företaget. Under perioder har de arbetat tillsammans.
Vi tar det inträffade relativt allvarligt. Vi vet inte om det finns samband men vi kan inte utesluta det i nuläget, säger Johan Nylander.
För att få klarhet i eventuella samband har företaget satt igång en internutredning som ska omfatta var männen arbetat, vilka kemikalier de kommit i kontakt med samt vilka övriga faktorer som kan ha påverkat.
För det arbetet kommer vi att anlita experter så att det blir en ordentlig utredning. Vi har haft kontakt med yrkesmedicinska kliniken och kommer att ha en information för de anställda, sannolikt under nästa vecka.
Platschefen har inte vetskap om det är fler anställda vid industrin som fått cancer.
Det kan ju vara så att någon gått i pension och insjuknat senare men det känner vi inte till, vi håller dock på och kartlägger det. Vi jobbar hårt för att förbättra vårt rykte som historiskt sett inte varit det bästa, men förhållandena har gradvis förbättrats.
Företaget har också varit i kontakt med andra enheter inom Akzo Nobel i Europa och USA som har motsvarande produktion för att höra sig för om det någonstans varit liknande problem. Några omedelbara gensvar har inte kommit men ännu är inte det arbetet slutfört.
Sjukdomsfallen har skapat en oro bland de anställda eftersom de inträffat med relativt kort mellanrum. Facken är engagerade och man hjälps åt att samla in uppgifter och få fram vilka riskbilder som finns.
På övre fabriken hanteras ett hundratal olika kemiska komponenter. Bland annat görs produkter till asfaltindustrin, till gruvindustrin för utvinning av järn- och kalciummineraler, desinficerande och bakteriedödande medel till rengöringsindustrin, antikakningsmedel till konstgödsel som gör att det inte klumpar ihop sig, preparat till oljeindustrin och kosmetikaindustrin som använder produkterna till läppstift.

Mer läsning

Annons