Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cirkus Elvira är tillbaka i Sundsvall

Gå på lina, jonglera och göra kullerbyttor. Det är några saker som man kan prova på när Cirkus Elvira bjuder in alla barnen till cirkusskola. "Det är bara att hålla balansen" säger Hedvig Sätherberg, lindansös, om hur man lär sig på lina.

Annons

Det är för åttonde året i rad som Cirkus Elvira har byggt upp sina tält på Norra Berget. Här kommer de att hålla föreställningar och anorna en cirkusskola för barn. Alla barn över fyra år kommer att få möjlighet att testa på hur det känns att vara en cirkusartist. Under tiden som cirkusen står på Norra Berget så kommer fyra stycken cirkusskolor anordnas varje dag, med undantag för söndagar.

– Alla kan hålla på med cirkus, då det är helt förutsättningslöst. Det spelar ingen roll om man saknar ben när man hänger i ringar, säger Thomas Jerbo "clownen Daff-Daff" som var med och startade cirkusen 1984.

Artisterna repeterar inför föreställningarna.

Nytt för i år är att det kommer att finnas en cirkuspark, dit de barn som är under fyra år är välkomna. Där kommer de att få möjlighet att klä ut sig och testa på att göra konster. Under premiär föreställningen så kommer Cirkus Elvira även att dela upp ett nyinstiftat cirkusstipendie. Det kommer att tilldelas någon som "med liv och lust bidrar till cirkuskonstens fortlevnad". Den första stipendiaten är Anna Stickler som tidigare har varit på cirkusen i fem somrar och nu studerar på en cirkusskola i Danmark.

Clownen Daff-Daff kollar på repetitionen.

Det som är bra med cirkus, speciellt för barn, är att det inte finns något tävlingsmoment.

– I cirkus finns det inga domare. Utan det går bara ut på att visa upp sig, känns det bra så är det bra, säger Thomas Jerbo.

Thomas Jerbo välkomnar alla barn till cirkusen – inom cirkus har integration alltid varit väldigt viktigt. Då cirkusen historisk sett alltid varit internationell och personer från olika platser har varit i behov av att arbeta tillsammans.

Cirkus Elviras Sommarskoj kommer att pågå varje måndag–lördag 27/6-4/8.

Thomas Jerbo

Mer läsning