Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Däckrazzia för ökad trafiksäkerhet

/
  • Trafikpolis Lennart Norlander och bilinspektör Torbjörn Wahlqvist diskuterar däckens mönsterdjup på en av de stoppade bilarna.
  • Hans Bergström från Njurunda fick lufttrycket kontrollerat på sina nyinköpta däck.
  • Mona-Lill Landström, informatör på NTF, under onsdagens Däckrazzia. Här tillsammans med vitklädda medverkade från däcksbranschen.

Under onsdagen genomfördes en trafikkontroll på E 4 i Stockvik. I samband med polisens vanliga kontroller erbjöds bilisterna också en kontroll av däcken. Ett samarbete mellan flera aktörer som går under namnet Däckrazzia.

Annons
Däckrazzior kommer att genomföras i samarbete med polisens vanliga trafikkontroller på flera ställen under vecka 37. Det är en informationskampanj med syfte att öka bilisternas medvetenhet om mönsterdjupets betydelse för trafiksäkerheten. Men även lufttryckets inverkan på miljö, privatekonomi och trafiksäkerhet.
De invinkade bilarna blev efter sedvanlig nykterhets- och körkortskontroll erbjudna att få sina däck kontrollerade. Naturligtvis hade polisen själva först fastställt att bilens däck var lagliga. Efter det kunde de som ville få sina däck inspekterade av yrkesmän från branschen. Under kontrollen fick chaufförerna också ett antal frågor, bland annat om när de senast kontrollerade luftttrycket. Efter genomgången fick deltagarna ett informatinspapper som visade mönsterdjup och trycket i däcket. Dessutom fick de även en liten present.
Som tack för sin medverkan får alla en nyckelring med mönsterdjupmätare, säger Mona-Lill Landström informatör på NTF.
En av de som fick lufttrycket kontrollerat i sina däck var Hans Bergström från Njurunda. Han tyckte att initiativet till däckrazzian var bra.
Men jag har nyss bytt däck så det är klart man är nöjd, säger han.
Första gången det gjordes en liknande Däckrazzia i Sverige var förra året. Då genomfördes den i mindre skala i Sörmland. Men i år kommer man alltså att satsa på en större och kontrollera bilar och däck från Malmö i söder till Östersund i norr. Medverkande i kampanjen är Polisen, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF), Bilprovningen och Däcksbranschens Informationsråd.
Vi ska göra allt för att tillsammans öka trafiksäkerheten, säger Leif Hemmingsson informationsansvarig vid polisen i Västernorrland.

*** removed caption text ***
Hans Bergström från Njurunda fick lufttrycket kontrollerat på sina nyinköpta däck.

Fakta däckrazzia i Sörmland 2004
Totalt antal bilar kontrollerade910
Medelmönsterdjup4,8 mm
Andelen som körde på minst ett slitet däck31 procent
Andelen som körde på minst ett olagligt däck4 procent
Genomsnittligt lufttryck2,2 bar
Andelen med rejält för lite luft i minst ett däck10 procent
Andelen som inte hade eller inte visste om de
hade kontrollerat lufttrycket den senaste månaden64 procent
Andelen som kontrollerat lufttrycket den senaste månaden36 procent
Källa NTF.

Mer läsning

Annons