Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dannes assistent utsatt för hat efter uppmärksamheten: "De hör av sig mitt i natten"

Autistiske Danne Engström fick sin pool sönderskuren. Men när hans assistent förde hans talan i media så utsattes hon för näthat. "De sa att jag hade haft sönder hans pool för att få uppmärksamhet i media", säger Carola Henriksson.

Annons

Autistiske Danne Engström och hans familj har mötts av enbart kärlek sedan Danne fick sin pool sönderskuren av vandaler för några veckor sedan.

Läs mer här: Danne får inte bada – någon skär sönder hans pool

Men för hans assistent som ställde upp i intervju, har det varit tuffare. Hon har utsatts för näthat och arga sms mitt i natten.

– De säger att jag är en dålig assistent, att jag brutit mot tystnadsplikten och hängt ut Danne. De säger till och med att jag haft sönder poolen, för att få uppmärksamhet i media, säger Carola Henriksson.

Ett sjuttiotal sms har hon fått. Hon har också fått försvara sig på sociala medier. Hon berättar att hon självklart haft tillstånd från anhöriga innan hon ställde upp.

– Han måste också få uttrycka sig när han är ledsen och berätta om det. Jag har bara fört hans talan, det är mitt jobb. Men folk som hört av sig tycker inte att jag ska prata om hans funktionshinder offentligt, säger hon.

Dannes mamma och gode man blev upprörd och arg när hon fick höra om påhoppen.

– Det var inte ens hon som la ut första inlägget på facebook, det var en annan assistent. Sedan råkade det vara hon som jobbade när första reportern kom. Men hon har hela tiden haft kontakt med mig och jag har godkänt allt, säger Anita Edström.

Anita Edström, Dannes mamma och gode man, till höger Carola Henriksson, Dannes assistent.

Hon säger att hon har fullt förtroende för alla Dannes assistenter och att hon skulle livstidsanställa dem om hon kunde. Hon menar också att Danne själv har velat berätta om det som hänt honom.

– Assistenterna har jobbat med honom så länge och förstår honom. När han vill berätta något så förmedlar de det. De berättar saker för oss också när han vill det och låter bli när han inte vill. Han har på samma sätt rätt att ha hemligheter. Han är en person med samma rättigheter som du och jag, säger Anita Edström.

TV: Poolen snart färdig – se Dannes totala glädjeyra

Angreppen har varit jobbiga för Carola och hennes familj.

– Jag hade ju kunnat låta bli och läsa om jag inte ville. Men det är svårt. Jag har fått dem nattetid också och min familj tycker det är jobbigt. De ville inte att jag skulle vara med i media mer, säger hon.

Trots att de hatiska meddelandena och kommentarerna tagit hårt så säger Carola att hon har känt stöd hos familjen och hos alla volontärarbetare som nu jobbar hårt med att färdigställa Dannes nya pool.

Läs också: Massivt stöd för Danne på Facebook: "Vi måste hjälpa denna grabb"

Läs också: Många strömmade till för att bygga Dannes pool: "Jag är rörd"

Mer läsning