Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför slår tjuven till hos dig– och inte hos grannen

/
  • Den som får sina privataste gömmor genomsökta känner sig ofta mycket kränkta. Men den som aldrig haft ett eget hem, och som lever i social misär känner inget dåligt samvete när andra lider, säger Kent. – Man har ett slags hat i sig. Om inte jag har, varför ska dom ha allt det här?

Tjuven väljer just ditt hus, eftersom du saknar larm, inte är hemma och har lättsålda värdesaker.
– Det tar bara några minuter att bryta upp ett fönster, och allt man behöver är två mejslar, säger inbrottsproffset Kent.

Annons
Kent har livnärt sig på inbrott i 20 år, och avtjänat sammanlagt 8,5 år i fängelse för det. Han besitter med andra ord en viss kompetens på området.
Det är inte slumpen som avgör var tjuven går in, säger han.
Sommarstugor ligger ofta lite ensligt, och vintertid är det ju sällan någon ute i områdena. Om det är en villa väljer man en som ligger i utkanten av villaområdet, utan insyn.
Den erfarne yrkestjuven väljer sedan sitt objekt efter vissa kriterier.
På nätterna är folk hemma, därför är det bättre att göra det när alla är på jobbet. Om dörren är låst är det oftast ingen hemma. Men för säkerhets skull kan man plinga på ändå. Om det är mycket post i brevlådan betyder det att de som bor där är bortresta. Då har man mer tid på sig, och kan kanske komma tillbaka om man inte fått med sig allt första gången, säger Kent.
Det finns sådant som får tjuven att pröva lyckan någon annanstans.
När ett larm går får inte tjuven någon ro att leta grejer. Och man känner direkt när man kommer in i ett område med grannsamverkan. Så fort man visar sig ser man att de lägger märke till en och undrar vem man är.
Säkerhetslås på fönster är jobbiga, men inte oövervinnerliga. Hundar är desto svårare eftersom man kan bli upptäckt eller biten. Sommarstugor som ägarna redan tömt på värdesaker, samt vägbommar, är inte heller populärt.
Kent berättar att tjuven i första hand är ute efter sånt som snabbt går att omsätta i stålar eller droger. Kontanter och guld står högst upp på listan. Tätt följt av kapitalvaror som datorer, silverbestick, elektronik och kameror. Får tjuven mer tid att ordna med transporten försvinner båtmotorer, gräsklippare, TV-apparater, serviser och antikviteter.
Och sen är folk ibland så dumma att de har bankomatkoder och sånt uppskrivet på en lapp på kylskåpsdörren. Får man tag på kortet är det ett bra sätt att få kontanter, säger Kent.
Tjuven gillar folk som inte låser dörrarna på natten.
Då är det lätt att smyga in i hallen. Där lämnar folk ofta sin plånbok, bärbara datorer, handväskor och sådant.
Kent heter egentligen något annat. Han vill vara anonym för att han numera lämnat kriminalitet och droger bakom sig.

Tjuven gillar:
Ensligt läge
Insynsskyddade platser
Dåliga fönsterlås
Folktomma hus
Hus med mycket värdesaker i
Olåsta dörr
Folk som köper stöldgods utan att ställa frågor

Tjuven gillar inte:
Larm
Hundar
Grannsamverkan
Säkerhetslås
Tömda hus
Vägbommar
Nyfikna vittnen

Mer läsning

Annons