Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dawda från Sundsvall utsatt för rasistattack i Stockholms tunnelbana – fångade själv händelsen på film

Dawda Bergqvist från Sundsvall blev på tunnelbanan i Stockholm attackerad av en okänd man som, enligt uppgift, fällt rasistiska kommentarer mot honom. Dawda upptäckte senare att attacken fångats på film i appen Snapchat.

Annons

När Dawda Bergqvist gick på tunnelbanevagnen i Gamla stan satt mannen längst bak i vagnen. Plötsligt utbrister den okända mannen: "Kolla en negerjävel". Dawda som satt med hörlurar på och utforskade sociala medier-appen Snapchat tog till en början ingen notis om mannen, men tog tillslut av sig hörlurarna och vände sig bak i vagnen.

Då pekar, enligt uppgift, den okände mannen mot honom och säger: "Ja du där. Din jävla svartskalle." Dawda tänkte just då inte så mycket vidare kring detta. Han berättar att det är saker som händer honom då och då.

– Jag tänkte väl mest att det var någon alkoholist-dude som inte riktigt vet vad han gör. Men eftersom jag sitter med Snapchat så tänker jag att jag ska filma saken, det brukar hända saker när någon sitter och skriker på tåget och fäller rasistiska kommentarer. Ville filma så att man fick höra allt han satt och skrek.

Mannen som nyss fällt glåpordet mot Dawda upptäcker då att han sitter med mobiltelefonen och rusar fram mot honom.

– Jag ser i kameran att han kommer springande. Kommer upp bakom mig och slår mig i bakhuvudet med någon colaflaska som han har i handen. Det rinner över mig. Därefter slänger sig någon yngre kvinna och medelålders man fram och ställer sig emellan oss.

Mannen forstätter enligt vad Dawda berättat att häva ur sig rasistiska kommentarer mot honom, men när de anländer vid Slussen kliver mannen av och halvspringer ifrån tåget. Situationen har då pågått sedan mannen först gick till attack. Dawda upptäcker att han är helt neddränkt med den söta vätskan, att han har ont i ena axeln och fått cola i ögat. När han senare kollar i telefonen upptäcker han att den fångat själva attacken.

– När jag kollade i mobiltelefonen märker jag att det fastnat på Snapchat. Den har spelat in hela saken på min mobil.

Dawda kontaktade senare polisen som uppmanade honom att bege sig till akuten. Där kunde man konstateras att han inte drabbats av några allvarligare skador.

Mer läsning