Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De kräver fler medarbetare till förskolan

Var är alla nya medarbetare som vi blivit lovade? Margit Högberg och Birgitta Åberg på Kronans förskola i Sundsvall kräver besked. — Regeringens pengar ska gå till fler anställda, inte till något annat, säger de.

Annons
Margit Högberg och Birgitta Åberg har väntat på förstärkningar på jobbet ända sedan regeringens besked i september om pengar till 6 000 nya anställda i landets förskolor.
Men fortfarande har Kronans syskonavdelning bara 2,75 tjänster för att ta hand om 19 barn.
Och nu undrar de, med allt större hetta, vad som egentligen har hänt.
Det gick väldigt snabbt att dra in på anställda förra året men det tar alldeles för lång tid att agera åt andra hållet, säger Margit Högberg.
Under våren 2004 tog distriktet Höglunda/Nacksta bort en halv tjänst på varje avdelning efter politiska beslut om nedskärningar.
Det betyder att de anställda på Kronan snart har arbetat ett helt år med färre arbetskamrater. Och det har varit jobbigt, förklarar Margit Högberg.
Vi räcker inte till varken för barn eller föräldrar, säger hon.

Brev till ansvariga
Nu har hon och Birgitta Åberg skrivit brev både till sin distriktschef och till ordföranden i barn- och utbildningsnämnden Leif Nilsson (s).
De vill veta om och när det blir fler anställda på Kronan och på andra förskolor i Sundsvall. Med i brevet finns oro och frågor från föräldrar på Kronan som svarat på en enkät.
Margit Högberg som är förskollärare tvekar inte att höja rösten.
Om vi inte säger något ger det alldeles fel signaler. Politikerna kan inte gå ut och basunera om fler anställda, när det inte är så, säger hon.
Något svar från Leif Nilsson har de inte fått. Till ST säger han dock att pengar redan är utdelade till förskolorna, närmare bestämt 23 miljoner kronor i år.
Det tycks dock distriktschef Ingrid Åsén Lidberg inte ha upptäckt.
Hon svarar Kronans förskola i ett e-postbrev att inga pengar har anlänt till kommunen. Ändå har nya medarbetare kommit när en ny avdelning, Röran, öppnade.
Det är helt fel. Röran öppnade för att minska kön till förskolan. Det har inget med vår situation att göra, tycker Margit Högberg.
Hon och Birgitta Åberg kräver att distriktet anställer fler i förskolan omedelbart. Därefter kan man diskutera hur många barn det ska vara på varje avdelning. De uppmanar politikerna att kavla upp ärmarna och göra en arbetsdag på dagis.
Varför inte en dag då vi har planering, säger Margit Högberg.

Mer läsning

Annons