Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De lär känna sig själva i avskildheten

/
  • Ungdomarna från fritidsgården i Skönsberg har lägervecka vid Skälsjön i SCA:s anläggning. Anna Persson, Niklas Johansson och Ida Stenmark slackar i soffan.
  • Alla smarta uppfinningar är välkomna i Roger Kangas övningar. Niclas Folke hoppar. Henric Ericson och Tim Haapula står på tur.
  • Gabriella Larsson lär sig att lita på sina kompisar.
  • Henric Ericson diskar efter sig. Det ingår i lägret att alla hjälper till. Något som nog inte är så vanligt hemma, tror ledarna.
  • Killarna vinner nästan över tjejerna. Det gäller att stå stilla i fem sekunder på en liten träplatta.

Elva ungdomar från Skönsberg befinner sig just nu i en stuga mitt ute i skogen. Stugan ägs av SCA, där många av deras föräldrar jobbar. — Vi vill att de ska få komma ut lite. Här kan de inte fly från något, säger Madelen Ängström, fritidsledare Skönsbergsgården.

Annons
De elva ungdomar från Skönsbergsgården som är med på lägret vid Skälsjön utanför Liden har skött sig bra under våren. Resultatet blir fyra dagar i en stor stuga intill sjön med sponsrad kock, bastu och badtunna. SCA tyckte att det var bättre att låna ut stugan än att ge pengar till fritidsgården. Trots ledarnas tappra försök att hitta på roliga saker så finns det en favoritsysselsättning som går före alla andra - att sova.
Man får inte sova en minut här, säger Niklas Johansson.
Men riktigt så illa är det inte. De flesta är nöjda med lugnet och vill helst inte åka hem. Det finns ingen mobiltäckning i området och under dagen lägger stugans fasta telefon av.
Det är skönt att komma ifrån Skönsberg och allt folk, säger Niclas Folke.
En del saknar datorn och andra kan bara fantisera om hur många sms som kommer ploppa upp i telefonen när de åker in mot stan igen.
Jag har säkert fått 200 sms, säger Andreas Panayioti.
Det fina ordet för det som försiggår i stugan är konsekvensbeskrivningsprogram. Personalen på fritidsgården har arbetat för att ungdomarna ska få ett mer vårdat språk och lära sig att se konsekvenserna av sitt handlande.
Den här resan är en belöning för samarbetet i våras. Attityden mot personalen har blivit mycket bättre sedan dess, säger fritidsledare Malin Söderström.
På Skönsbergsgården har det varit nolltolerans hela våren och sommaren. Att komma full till gården kan innebära en veckas avstängning eller att man inte får följa med på resorna. En Göteborgsresa tidigare i våras var en morot som fick många att skärpa sig. I samarbetet ingår också KRIS (Kriminellas revansch i samhället). För att få följa med på lägret så måste man ha gått på alla KRIS:s informationsmöten som hålls på fritidsgården.
Tommy har berättat om sitt liv för att vi inte ska gå samma väg. Inte gå över till knark och så, säger Andreas Panayioti.
Tommy Söderstedt tycker att ungdomarna har lyssnat bra när han har delat med sig av sin livshistoria. Han tror att det han har att berätta kan få en del att tänka till.
Jag blir stolt över dem när man träffar dem ute och de tar näve. Det känns bra, säger han.
På programmet under veckan finns också en del samarbetsövningar. Hittills har det varit en del insamlande av föremål från skogen, som svamp, myror och mygg. I dag finns egenföretagaren Roger Kangas på plats för att köra sina övningar. Han är inhyrd av SCA och ska lära ungdomarna att se hur de blir styrda av sina känslor.
Allt handlar om självkännedom. Har man det så behöver man varken klä ut sig, röka eller kröka, säger han.


Mer läsning

Annons