Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De räddar sommaren: "Det är ett stort ansvarstagande"

Sommar betyder ofta semester. Men för att vissa ska kunna känna lugnet så behövs det att andra kämpar på. Vi har träffat tre personer som genom deras yrken gör det bättre för andra.

Annons

Mye Paulsson, badvärd på Himlabadet

Vad är dina arbetsuppgifter?

– Vi har ett roterande schema där vi turas om med bland annat städning, att stå vakt vid poolkanten och att stå i kassan. Jag är även instruktör för våra vattenpass. Det är ett stort ansvarstagande och det är väldigt roligt.

Hur länge har du jobbat med det här?

– Sedan Himlabadet startade, för sex år sedan. Varje dag ser olika ut och det är väl en av anledningarna jag har stannat kvar. Det är ett varierande jobb med många roliga bitar och som kräver fullt fokus och skärpa.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det är det bästa sommarjobbet man kan ha, vi får både vara ute och inne och aktivera både kropp och hjärna. Det är nog kombinationen som är bäst. Men en arbetsuppgift jag gillar är faktiskt att städa – det kan vara lite skönt att få gå in i omklädningsrummen och tömma sopkorgar och moppa golv.

Har du någon gång satts i skarpt läge för att rädda någons liv?

– Nej, men jag har ofta fått göra den förlängda armen, alltså hjälpa någon upp som lite för snabbt gett sig ut på för djupt vatten eller något liknande. Det kan vara barn som bara hoppat i utan att föräldrarna haft någon chans att reagera eller någon som gått i och trott att det varit grunt.

Alex Fagerlund, samordnare för parkavdelningen

Vad är dina arbetsuppgifter?

– Jag städar hela kommunen, både inne i stan och ytterområden – vi ser till så att det ser bra ut helt enkelt. Här vid hamnen vi är nu är vi två gånger om dagen och det är ändå alltid mycket att göra. Men det är inte bara papperskräp vi ser efter utan det kan även handla om stenar som ligger fel eller grenar som fallit.

Hur länge har du jobbat med det här?

– I fyra år, jag har stannat kvar för att det är ett trivsamt jobb. Jag gillar att man är ute mycket och det känns som att man gör nytta. Även fast varje dag kan se ganska lika ut så är det varierande på något konstigt sätt. Man kan ju aldrig riktigt bli klar!

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det är nog att det är fritt och att jag får vara ute. Sedan så träffar vi ganska många människor som kommer med frågor och funderingar när vi jobbar vilket är kul.

Skulle du säga att Sundsvall är en skräpig stad?

– Ja, det är mycket skräp. Vi fyller flera bilar om dagen med skräp, och man kan bli lite less ibland när det finns sopkorgar men att skräpet ändå ligger vid sidan av.

Camilla Karlsson, vårdbiträde inom hemtjänsten

Vad är dina arbetsuppgifter?

– Det är att hjälpa människor, från morgon till kväll. En vanlig dag börjar med morgonhygien, göra frukost och ge mediciner, senare på dagen blir det att hjälpa till vid lunch och med städning, tvätt och liknande.

Hur länge har du jobbat inom vården?

– Jag har varit vårdbiträde i två år, det började med ett sommarjobb och sedan blev jag kvar. Jag tyckte att det var så roligt och jag trivdes bra på min arbetsplats – så då fortsatte jag. Och än finns inga planer på att söka mig vidare.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det är alla människor jag får träffa. När det gäller arbetsuppgifter så är aktiviteter roligast. Det är då vi får ta med våra brukare och göra något, kanske ta en promenad eller bara umgås. Det gör så mycket och det är härligt att de blir så glada och tacksamma över att få göra något.

Finns det något som är extra tufft med ditt jobb?

– Jag kan inte riktigt komma på något, jag kanske är en för positiv person. Men under mina två år har det blivit bättre på så sätt att det inte är lika stressigt. Nu får brukarna besök av samma personal under ett pass, vilket blir bättre för både oss och dem. Det gör väldigt mycket att få knyta bättre kontakt och kunna se helheten i hur en viss person mår.

Mer läsning

Annons