Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ska gå till Stockholm

/
  • Abdirashi Adem Ibrahim tänker dra sin rullstolsburne son till Stockholm.
  • Abdirahman Ibrahim, 10, har en svår cp-skada men anses ändå inte ha tillräckliga skäl för att få stanna i Sverige.
  • - Om mina döttrar åker till Somalia så kommer de bli könsstympade. Och min handikappade pojke skulle inte klara sig, säger Abdirashi Adem Ibrahim.
  • - När vi flydde under kriget i Somalia bar jag honom till axeln så det här är ingenting, säger Abdirashi Adem Ibrahim från Somalia, som tror att han behöver tio dagar för att nå Stockholm till fots.

I går satte Abdirashi Adem Ibrahim sin tioårige cp-skadade son i rullstolen. Målet är att gå till Stockholm för att träffa statsminister Göran Persson. — Jag vädjar om att mina barn ska få stanna, säger han.

Annons
Adirashi Adem Ibrahim har rakat av håret på ena sidan huvudet och halva mustaschen.
Den här halvan dog i Sverige, den här i Somalia, säger han och pekar.
För ungefär en vecka sedan fick han och hans familj, fru och fyra barn, sitt slutliga avvisningsbeslut.
Det betyder att de inte kommer att få något uppehållstillstånd i Sverige och att de så småningom kommer att tvingas lämna landet.
I dagsläget kommer det dock inte ske med våld. FN:s flyktingkommisariat, UNHCR, har nämligen vädjat till alla europeiska länder om att inte verkställa några avvisningar till det krigshärjade landet på Afrikas horn med tvång .
Men om Abdirashi Adem Ibrahim vill så kommer Sverige ställa upp med pengar så att han och hans familj frivilligt kan lämna landet.
Visst skulle jag och min fru skulle kunna åka. Vi har redan varit på flykt och vet hur det är. Men om mina döttrar åker till Somalia så kommer de bli könsstympade. Och min handikappade pojke skulle inte klara sig.
Där finns det ingen vård, inga skolor och ingen president. Där finns det bara krigsherrar. Den övergångsregering som finns sitter i Kenya och har aldrig varit i Mogadishu (huvudstaden), säger Abdirashi Adem Ibrahim.
Enligt svenska utrikesdepartementet förekommer politiskt våld i stora delar av Somalia och kriminaliteten är utbredd. Flyktingar och olika minoritetsgrupper inom landet är särskilt utsatta.
I flyktinglägren är det vanligt med våldtäkter och stölder. Dödsstraff och godtyckliga arresteringar förekommer och svenska medborgare varnas för att resa dit.
Jag älskar Sverige. Här har min son fått vård och hjälp. I Somalia skulle vi få kämpa för att överleva, säger Abdirashi Adem Ibrahim.
Om han väljer att stanna i Sverige med sin familj så får de bo kvar i Migrationsverkets lägenhet. De behåller också sin dagersättning och den vård och omsorg de behöver.
Däremot får Abdirashi Adem Ibrahim eller hans fru varken arbeta eller studera. Och frågan om när Migrationsverket kommer att verkställa sitt avvisningsbeslut med tvång är en ovisshet de får leva med.

Mer läsning

Annons