Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De tar över makten i Sundsvall

/

De är stans nya makthavare.
De vann valet och nu är det dags att ta över styret.
Efter årsskiftet tar tre kvinnor och tre män över ledningen av Sundsvalls viktigaste politiska nämnder.

Annons

Maktskiftet på stolarna i Sundsvalls kommunfullmäktige skedde redan i höstas, efter valvinsten för samarbetspartierna Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet.

Men nu är det också dags för dem att ta över ordförandestolarna i de politiska nämnderna. Det handlar om styret och makten över stans skolor, äldrevård, kultur, miljöpolitik och en rad andra områden som berör och angår alla som bor i Sundsvall på olika sätt.

Socialdemokraterna har fått mest makt och sitter efter nyår på fyra av de viktigaste stolarna som ordföranden för barn och utbildning, kultur och fritid, socialnämnd och stadsbyggnadsnämnd. Dessutom har ju Peder Björk, partiets ledande politiker i stan, tagit över som kommunstyrelsens ordförande redan i oktober, direkt efter valet.

Samarbetspartierna Centern och Vänsterpartiet får nöja sig med två av de viktigaste stolarna, som ordförande för miljönämnden respektive navi, nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration.

Båda partierna hade förstås velat ha mer att säga till om, men fick ge sig i förhandlingarna med (S).

– Vi är ändå ganska nöjda, säger Hans Zetterqvist (V) som själv får gå in som vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Mer läsning

Annons