Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De trampar för tsunamikatastrofens offer

/
  • En 110 mil lång cykeltur kräver noggranna förberedelser och ibland känns det inte som om Johan Karlström och Emil Englunds cyklar håller måttet. —Vi köpte de billigaste cyklarna de hade på Biltema för att kunna cykla omkring i Arvidsjaur, berättar de under färden mellan Stöde och Vigge.

Det har varit blött och motigt med tre punkteringar på sex dagar. — Det är tufft. Ändå är det ingenting mot hur det är i plugget, säger Johan Karlström, elev på pilotgymnasiet i Arvidsjaur.

Annons
I slutet av december kom Emil Englund från Sundsvall och Johan Karlström från Stockholm fram till vad de skulle ägna sig åt under det obligatoriska projektarbetet. De skulle cykla mellan studieorten Arvidsjaur och Stockholm för tsunamikatastrofens offer.
De flesta bygger eller syr något. Vi ville göra något fysiskt, säger Johan Karlström.
På pilotgymnasiet läser eleverna in naturprogrammets ämnen på halva tiden. Dessutom ingår nio flygämnen med engelskt studiematerial.
Nu är det skönt att använda benen i stället för skallen, säger Emil Englund.
De 110 milen ska vara avklarade till midsommar. En del av färdplanen har ändrats efter vägen.
Ju längre vi cyklar, desto längre blir resan. Vi har fått välja andra vägar än vad som var planerat och vi har besökt släktingar som vi hade i åtanke, men som vi inte visste om vi skulle stanna till hos, säger Johan Karlström.
Ingen av grabbarna har någon större cykelvana och andra dagen var hemsk. Cykelsitsen skavde och sätes- och lårmusklerna ömmade.
Nu har det mesta gått över, men visst känns det i benen, säger Johan.
Den hittills värsta sträckan var när de lämnade Sollefteå bakom sig.
Det var bara uppför, det spöregnade och kom massor av långtradare.
Grabbarna har mestadels bott i tält, men de senaste nätterna har de bott i en stuga i Näsåker och hos Emils kusiner i Liden. Den här natten har Johans släktingar i Hassela haft besök.
Emil och Johan har mött en hel del människor längs vägen och det är mest rutinerade cyklister som vågar sig fram för att prata.
Det har varit värsta monstren. Oftast har de gjort värre turer än den här. En man hade cyklat tandemcykel med sin fru och två barn mellan Kiruna och Ystad. Det lät hemskt, säger Emil.
Till hösten ska grabbarna förevisa filmen som tagits längs resan för sina klasskamrater. Men innan dess ska de blivande piloterna hinna med sina sommarjobb. För Johan väntar trädgårdsarbete medan Emil ska jobba i kafét och restaurangen på Holmö brygga.
Sverigesemester är snart avklarad och den har inte bara bjudit på motlut. Killarna trivs ihop och den största naturupplevelsen hittills var mellan Bispgården och Liden.
Där kom vi åkande i solnedgången, och det var väldigt fint längs hela Indalsälven, säger Johan Karlström.

Mer läsning

Annons