Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Del av gamla E4 stängs av

/

Hallå där Madeleine Blom, projektledare på Sundsvalls kommun, som börjar arbetet att omvandla delar av gamla E4 till stadsgator.

Annons

Vad är det som ni kommer att göra?

– Det är Trafikverket som samarbetar med kommunen. Den 19 december kommer det norrgående körfältet ovanför Skepparplatsen (ovanför Norra kajen, reds amn) att stängas av. I stället leder vi upp all trafik på det södergående fältet. Det blir alltså två körfält i stället för fyra som i dag.

Vad är bakgrunden till att ni gör så här?

– Hela den här sträckan är ju byggd för att vara europaväg. I och med nya E4 kommer trafiken att minska kraftigt och därför vill vi minska barriärerna. Som det ser ut i dag så skär E4 av stadskärnan. Tanken är att det ska bli mer grönytor och att det ska bli enklare för gående att ta sig mellan stadsdelarna.

Kommer ni att minska körfälten på fler ställen?

– Vi tittar på att minska till två körfält även utanför kasinot. Även där skulle det skapa mer stadsgata och minska barriären.

Du säger att trafiken kommer minska kraftigt på gamla E4. Är ni säkra på det?

– Ja, man vet att det är mycket genomfartstrafik i Sundsvall. Men det ska bli jättespännande att se hur det blir nu i januari. Dessutom är det ett måste att minska trafiken med tanke på luften i Sundsvall.

Det här betyder att det fortsätter att vara mycket vägarbeten i Sundsvall - även efter broinvigningen?

– Ja, bron är bara början. Nu har vi chans att bygga en helt annan stad.

Mer läsning

Annons