Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deltog i majtåget redan som bebis

/

Förstamajtåg är en djupt rotad tradition hos Brittmarie Johansson. Första gången drog farfar henne i barnvagn, då var hon åtta månader.
Nu är hon 78 år och ska gå i två tåg, först i Kvissleby och sedan i Sundsvall, för hon tänker inte missa Stefan Löfven.

Annons

Hela livet har Brittmarie Johansson haft en fast politisk hemvist, hon blev fostrad in i rörelsen av farfar, pappa och hans bröder. Och de två män hon levt med har haft samma röda politiska bas.

– Två förstamajtåg sitter starkast i minnet. Det ena efter att Olof Palme hade skjutits och det andra efter Anna Lindhs död.

Hon är mycket stolt över att få ha varit fanbärare vid förstamajtåg, både i Stockvik och Svartvik.

I år startar tåget i Kvissleby vid 10.30, två timmar senare går starten i Sundsvall.

– Det hinner jag, han är ju så enkel och bra.

Hon har ett gott öga till Stefan Löfven även om han ännu inte passerat Olof Palme som favoriten nummer ett. Efter senaste distriktskongressen hänger broschyren på Stefan Löfven med några barn på hennes kylskåp.

Men hon är bekymrad över att det riktas så mycket kritik mot honom för hon tycker att partiet äntligen fått en bra ledare igen. Om hon skulle ge ett gott råd till honom så är det att satsa på skola och sjukvård.

Vi möts när hon är klar med fikaserveringen på Träffen i Kvissleby, 22 pensionärer servades kaffe och mackor den dagen. På hennes jacka sitter årets förstamajnål med slagorden "kunskap, frihet, framtid".

– Många tycker att det skulle vara en ros på den, men jag tycker den är bra för det här är viktiga frågor.

I södra kommundelen fanns det förut fyra kvinnoklubbar, Svartvik, Essvik-Nyhamn, Njurunda och Stockvik. Brittmarie Johansson har i tio år varit ordförande för Stockviks kvinnoklubb men vid ett extra årsmöte i vår ska även den klubben läggas ner. Trots att det finns 49 medlemmar.

– De flesta är väldigt gamla och det är ingen som vill ta över. Jag har velat sluta i två år sedan jag blev tvungen att vara kassör också.

Så nu ska hon gå över till Sundsvalls kvinnoklubb, men många av medlemmarna tycker att det blir för långt att åka till de mötena.

För Brittmarie Johansson är det inte tänkbart att inte fortsätta vara med och hon tänker sitta kvar i kvinnodistriktets styrelse och vara ordförande för S-veteranerna.

Brittmarie Johanssons ranking av Socialdemokraternas partiledare:

1. Tage Erlander

2. Olof Palme

3. Stefan Löfven

4. Ingvar Carlsson

5. Mona Sahlin

6. Göran Persson

7. Håkan Juholt

Mer läsning