Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demonstration mot obefintliga bussturer

/
  • Här i vägskälet mot Oxviken har Yvonne sin busshållplats där det vissa dagar inte kommer att passera en enda buss om den nya turlistan förverkligas den 22 augusti.

Sista lördagen den här månaden, den 30 juni, tänker tynderöborna och andra utsocknes demonstrera på Torget i Vivsta för kravet på betydligt bättre bussförbindelser. Återstår att se hur man kan ta sig till Timrå eftersom den nya turlistan inte innehåller en enda busstur till eller från Tynderö på lördagar och söndagar.

Annons
Yvonne Sandström som bor i Mällby trodde knappt sina ögon när den nya turlistan kom. Hon arbetar i Birsta och har tagit bussen till och från jobbet tills nu, när det inte finns någon möjlighet.
Vi har haft ett möte med kommunens ansvariga, Ewa Lindstrand och trafiksamordnaren Ingrid Hassel, på Bygdegården. Utan någon respons.
Därför har ja sökt och fått demonstrationstillstånd. Vi samlas vid Mariedalsskolan klockan ett och tågar till torget där protestmötet hålls. Jag tror att det är fler som bor i kommunens utkanter som drabbas på samma sätt som vi här ute på Tynderö, säger Yvonne.
Den tidigare turlistan innehöll åtta-tio turer per dag som gick hela vägen ut till Lillåkerö. Nu kommer man att få två morgonturer på vardagar in mot Söråker, vilket är ett krav för att skolbarnen ska kunna komma dit. På eftermiddagen får man två turer ut av samma orsak.
Men om man jobbar i Sundsvall och räknar med att åka buss blir det krångligt. Likaså om man ska uträtta något ärende. Bara att åka från Tynderö till affärerna i Söråker blir praktiskt taget omöjligt.
Den som arbetar i Sundsvall kan på vardagar ta bussen som avgår kvart över sju på morgonen och vara i Sundsvall en timme senare. För att komma tillbaka hem måste den personen hinna med bussen som går 16.20 från busstationen i Sundsvall. Någon senare tur erbjuds icke.
Yvonne bläddrar i den nya turlistan som lovar mer på framsidan än vad som finns inne i tabelluppställningarna.
Titta här, säger hon och pekar på de värdeladdade begrepp som ska symbolisera kollektivtrafiken.
Frihet, Ekonomi, Trygghet och Trivsel. Det känns ju som ett hån!
Den som lägger ihop ordens inledande versala bokstäver får ordet "FETT". Fast för en bussberoende Tynderöbo kan innehållet inte vara magrare än i höstens och vinterns nya turlista.
Vi kommer aldrig att ge oss. Vi ska ha tillbaka den gamla ordningen, den som gällde 2004 säger Yvonne Sandström.

Mer läsning

Annons