Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den svenska Afghanistaninsatsen

Annons
Försvarsmakten har fått uppdraget att assistera interimsadministrationen i Afghanistan med att utveckla framtida säkerhetsstrukturer.
Regeringen fattade i juni beslut om förändring och utökning av uppdraget i Afghanistan. Det omfattar stöd till arbetet med rekonstruktion av viktiga samhällsstrukturer samt arbete med att identifiera och arrangera träning för framtida afghanska säkerhetsstyrkor.
Sverige har deltagit i International Security Assistance Force (ISAF) sedan årsskiftet 2001/2002. Den svenska insatsen i ISAF består av stabsofficerare vid högkvarteret i Kabul, vid regionkommandot i Kunduz och vid provinsiella rekonstruktionsgruppen i Mazar-el-Sharif. Några tjänstgör även vid en underhållsenhet i Kabul. Dessutom har två så kallade mobile observation teams haft svensk bemanning. En snabbinsatspluton är underställd ett kompani från Förenade Konungariket Afghanistan och grupperad vid flygplatsen i Mazar-el-Sharif.
Landet har varit i krig under de senaste 30 åren. Medellivslängden är 45 år. Det är hög fattigdom, stor brottslighet och omfattande korruption.

Mer läsning

Annons