Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den viktigaste listan

/
  • När jag planerar brukar jag börja med att upprätta en lista. Jack Nicholson och Morgan Freeman som som spelar i filmen ”The Bucket list” gör också en lista, när de fått sina dödsdomar, men då över saker de vill göra, känslor de vill känna innan den är dags att ta farväl.

Annons

Snart är det jul igen. Hej och hå. Det är mycket som ska hinnas innan jul. Både på jobbet och hemma. Jag brukar börja planeringen med att upprätta en lista. En att-göra-lista. Den brukar oftast ta sin form på baksidan av ett begagnat kuvert eftersom det oftast är vad som finns till hands när listlusten faller på. Efter några dagar har listan olika pennors avtryck och färger, stora och små bokstäver, understrukna ord, och ibland tar jag fram en fet tuschpenna för att markera något direkt livsavgörande. Hmmm.

Min stackars make har fullt sjå att försöka tyda den bitvisa runskriften. Ofta har han en egen, lista om än av något annan karaktär. På min lista kan det stå att jag ska köpa röda ljus, leta fram juldukarna och skicka blommogram. Hans lista säger att snökedjor ska på traktorn, montera utebelysning till hagen och byta kamrem på jeepen. Tillsammans så visar våra listor bilden av en ganska homogen, komplett, ansvarstagande och normalsvensk medelklassfamilj. Men av livsavgörande karaktär?

Tankarna går till den fina filmen The Bucket list, Filmen handlar om två äldre herrar som båda fått sina dödsdomar av sjukdomskäl. Den ena farbrorn, spelad av Jack Nicholson, är mer eller mindre ekonomiskt oberoende, och den andre, spelad av Morgan Freeman, är en patient på det sjukhus som Nicholson äger. De börjar prata med varandra och så småningom suddas gränsen mellan mycket välbeställd och icke välbeställd ut i insikten om att inför döden är de ändå lika. Inga pengar i världen kan ändra på detta. De gör en Bucket list, listan över saker de vill göra, känslor de vill känna innan den är dags att ta farväl av det sjukdomstyngda jordeliv de lever. Man får följa deras resa tillsammans där de betar av punkt för punkt på deras Bucket list. Underbart varm och go film.

Hur skulle våra listor se ut om vi tillät oss att vara visionärer, konstnärer, drömmare och brutalt ärliga mot oss själva i våra egna önskningar om vad som vore viktigt för oss själva, i just våra liv? Om våra dagar vore räknade, och vi måste ta vara på dem sista vi har kvar? För det är ju just det. Alla våra dagar är ju faktiskt räknade. Vi vet dock oftast inte hur många vi har kvar. Så just därför, låt oss unna oss en lista som visar vad som är viktigt här i livet. Den viktigaste listan.

Mer läsning

Annons