Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deras hjärtan klappar för renovering och varandra

/
  • Attefallshuset blev ett växthus - en plats för odling, njutning och umgänge.
  • Maria Alasaari Strandén och Kenneth Strandén har renoverat i många år. Nu kan de äntligen njuta av att sitt växthus.
  • Med gemensamma ansträngningar har paret totalrenoverat huset och byggt ett Attefallshus.
  • Maria och Kenneth fungerar bra på flera plan – som kärlekspar och som renoveringspar.
  • Tomater, gurkor och andra grönsaker är planterade längs med växthusets fönster.
  • Några fönster saknas och hyllor ska sättas upp, i övrigt är växthuset färdigt att använda.
  • Tomatplantor samsas med gurka och andra grönsaker.

Kenneth och Maria möttes sent i livet. Tillsammans fann de glädjen och lusten att totalrenovera ett hus. Nu står också ett Attefallshus på gården.
– Vi har renoverat i flera år, säger Kenneth Strandén.

Annons

Arbetsglädje är inget som saknas hemma hos Kenneth Strandén och Maria Alasaari Strandén i Sallyhill. De bygger, renoverar och skrattar tillsammans och trots flera års renoveringsarbete slog de till och byggde ett Attefallshus när den möjligheten kom.

– Vi ville ha ett växthus eller ett orangeri och så fick jag tag på fönster som skulle slängas, säger Kenneth.

Ansökningsförfarandet gick smidigt och tog inte lång tid. Att bygga växthuset inom ramen för Attefall var perfekt för paret som kunde bygga upp till 25 kvadratmeter.

– Det var inga problem alls, vi lämnade in ritningarna till stadsbyggnadsnämnden och fick ganska snabbt ett godkännande, säger Maria.

Växthuset har de byggt tillsammans precis som övrig renovering i huset. När Kenneth rusar på för fort är Maria den som lugnar ner och ser till att en sak i taget blir klart. Att träffas sent i livet har sina fördelar när man ska bygga bo tillsammans.

– Det är många som tror att en kvinna inte kan jobba. Men det hade ju inte gått om hon hade käkat chokladpraliner och druckit champagne. Hade vi inte dragit åt samma håll hade det aldrig fungerat, säger Kenneth.

Maria gillar visserligen både champagne och chokladpraliner men hon har jobbat hårt med alla husprojekt. Kenneth står för de tunga jobben och Maria har lärt sig det mesta kring renovering.

– Det är en sådan fantastisk glädje att få se hur allt har vuxit fram, säger Maria.

Förra vintern låg de mest och tittade i taket. Paret har unnat sig en resa varje höst och vår för att ladda batterierna och släppa renoveringen. Det mesta är nu gjort på växthuset, det saknas bara några fönster och lite hyllor. Längs med växthusets fönster har tomater, gurkor och andra grönsaker planterats och i mitten av rummet står en soffgrupp och ett bord.

– Växthuset ska vara en plats för njutning. Här kan man sätta sig med en god bok, koppla av eller spela spel.

Nu väntar nya projekt för Kenneth och Maria. En altan ska byggas från växthuset ner till en pool. Det återstår att se om paret kommer att ligga och titta i taket i vinter. Skratta kommer de definitivt att göra – vad de än tar sig för.

Mer läsning

Annons