Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dessa mynt och sedlar ska bort

/

Nu gäller det att leta i byrålådor och gamla plånböcker.
Vid årsskiftet blir sedlar och mynt värda nära fem miljarder ogiltiga.

Annons
Efter den 31 december kan man inte längre använda silverfärgade 50-öringar eller 100-kronorssedlar utan folieband. De är några av de sedlar och mynt som då ogiltigförklaras som betalningsmedel.
I genomsnitt har varje svensk 555 kronor i de aktuella valörerna.
Enklaste sättet att bli av med pengarna är att handla med dem före årsskiftet. Du kan även sätta in dem på ditt bankkonto. Det går att göra ända fram till den 28 april nästa år.
Flera av de sedlar som nu blir ogiltiga är förhållandevis lika de sedlar som används. Det gäller inte minst tjogolappen. Men den variant som ska bort är i dag väldigt ovanlig i handeln.
Tar man upp en tjuga ur plånboken är det med 99 procents säkerhet den giltiga sorten. Den andra hittar man i byrålådor. Vi har skickat ut en broschyr till varje hushåll, och på baksidan av den finns en mall på sedlarna som man kan jämföra med om man är osäker, säger Per-Olof Arevik vid Sveriges riksbank.
Syftet med ogiltigförklaringen är att få färre versioner av pengarna, vilket kan underlätta både för allmänheten och för banker och handel.
Mynten som samlas in går vidare till nedsmältning och återvinning av metallen. Sedlarna däremot strimlas och eldas upp.

Fakta Ogiltiga varianter
100-kronorssedel av äldre sort utan folieband och genomsiktsbild.
500-kronorssedel av äldre sort utan folieband och genomsiktsbild.
20-kronorssedeln av äldre och något större storlek med en mer blåaktig färgton än nuvarande sedel med lila färgton.
50-öresmynt som är silverfärgade (finns olika sorter). De kopparfärgade 50-öringarna kommer fortsättningsvis att vara lagligt betalningsmedel.

Mer läsning

Annons