Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det sociala umgänget kan stärka den cancersjuke

/

Att känna grupptillhörighet kan göra mycket – även om det är individuellt hur man hanterar sitt cancerbesked, menar Britta Hedefalk, sjuksköterska på cancerfonden.
– Vi människor behöver kärleksfulla relationer, speciellt om vi går igenom något tufft, säger hon.

Annons

Allt för många får en påminnelse om hur skört livet är – 58 000 personer per år i Sverige får ett cancerbesked. Britta Hedefalk får genom sitt yrke komma i kontakt med många patienter samt närstående till cancersjuka och hon ser ett stort behov av sociala sammanhang.

– Det är väldigt individuellt hur man hanterar sådana tuffa besked men jag ser att många försöker hitta ett större sammanhang att tillhöra.

Bröstcancerföreningen är ett exempel på en patientförening och inom liknande föreningars aktiviteter kan många finna tröst.

– Ofta handlar det om att andra har förståelsen kring hur det är att vara sjuk men att fokus ligger på något annat, säger hon.

Oberoende av om gruppen utför sport, hantverk eller sång och musik så handlar det om vikten att stötta varandra.

– Det kan vara skönt att alla står ut med att man ibland har en dålig dag, säger Britta och fortsätter:

– Många kan behöva att man ordlöst kan dela något. Att andra förstår vad man går igenom. Och genom det ge varandra kraft och driv.

Varför tror du att så många söker sig till sådana grupper?

– Förr i tiden bodde man på stora gårdar och kunde hjälpas åt, säger Britta.

– Nu är vi mer distanserade rent geografiskt, det är vanligt att exempelvis inte bo på samma ort som sina föräldrar. Och då kanske det blir ännu viktigare att hitta ett socialt umgänge – för vi människor behöver kärleksfulla relationer, speciellt om vi går igenom något tufft.

Mer läsning

Annons