Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dingersjöhus kan komma att rivas

Några hus i Dingersjö, Njurunda, kan komma att rivas för att ge plats åt Banverkets planerade mötesstation, cirka en kilometer lång. Det beskedet gavs vid Banverkets information på Opalen i går.

Annons
I högsta grad berörd är Daniel Johansson som med sin familj, fru och två barn, bor i ett av husen vid järnvägen/E4.
Vi flyttade in för ett och ett halvt år sedan. Det ser mörkt ut för framtiden.
Mycket jobb har lagts ner på att rusta huset, berättade frun Luciana som lämnat New York för Njurunda.
Det är mycket väg- och järnvägstrångt i Dingersjö. Det som kan rädda husen, tre eller fyra handlar det om högst preliminärt, är att det blir fart på E4-bygget Sundsvalls Syd och att E4 flyttas från Dingersjö. Den processen verkar dock bli senare än 2007 - 2009 då Banverket ska bygga tio till mötesplatser mellan Sundsvall och Gävle.
Banverket har kortat mötesplatsen i Dingersjö några hundra meter. Från början skissades den i söder i höjd med värdshuset, nu planeras den för en sträckning enbart mellan Altimabyggnaden och viadukten mot Nolby.
Min fastighet är inte länge berörd, konstaterade Erik Westling, en annan som tog tillfället i akt att besöka öppet hus-informationen.
Projektledaren Anders Lasell hade ställt ut även skisserna om mötesplatsen vid Gårdsjön, mellan Maj och Armsjön. Den platsen berör fastighetsägare i ringa grad. En ny öst-västlig väg ersätter en nuvarande och anläggs preliminärt mot kurvan i vägen mot Maj.
Den tredje planerade mötesplatsen i Njurunda, Stockvik, bedöms inte påverka allmänheten och var inte utställd alls. Här ska stickspår som redan finns nyttjas.
När väl trafiken öppnas på Botniabanan blir det betydligt tätare mellan tågen. Dagens 20 - 25 tåg per dygn kan bli nästan 70.
Markprover för mötesplatserna har börjat att tas i Njurunda. Efter gårdagens information väntar intensifierade kontakter med markägare samt ytterligare planering och samråd innan definitiva beslut fattats.

Mer läsning

Annons