Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Döende baby räddades av Pelle Svensson

Den fyra veckor gamla babyflickan var döende och hade slutat andas. Kändisadvokaten och brottaren Pelle Svensson höll syresättningen igång med hjälp av hjärt- och lungräddning.
— Hon är fortfarande påverkad, men tillståndet är inte livshotande, säger barnläkaren Björn Stjernstedt.

Annons
Dramatiken utspelade sig i onsdags utanför Norells trädgård i Njurunda.
Flickans mamma befann sig på parkeringen. Plötsligt skrek hon hjärtskärande att "min flicka dör", berättar Pelle Svensson som skyndade fram för att se vad han kunde göra.
Själv befann han sig vid handelsträdgården eftersom han och hustrun skulle köpa växter.
Flickan höll på att kvävas av sina egna uppkastningar och jag fick börja med att suga ur vätskan hon hade i luftrören. Hon var blålila i ansiktet och man såg bara ögonvitorna. Jag sög och spottade, sög och spottade, säger Pelle Svensson.
I omkring 20 minuter arbetade han sedan med livsuppehållande åtgärder. En kvinna som hade slagit larm förmedlade hela tiden instruktioner som gavs av SOS-operatören via telefon.
Under en kort stund kom hjärtverksamheten i gång, men avtog igen.
Jag fick hela tiden uppmaningen att inte sluta förrän ambulanspersonalen var på plats, och efter det här kan man nog dra en viktig slutsats: man får aldrig ge upp även om man inte uppfattar att det finns något liv. Syret man får in gör att livet inte flyr fullständigt, säger Pelle Svensson.
Björn Stjernstedt berättade i går att flickan inte längre vårdas i respirator. Hon andas själv och ammas av sin mamma.
Det är en otrolig lättnad. Jag kommer att träffa henne och hennes föräldrar när de kommer ut från sjukhuset. Tänk att man kan få så starka känslor för någon som egentligen är helt främmande, säger Pelle Svensson.

Mer läsning

Annons