Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dråpdömd skrivs ut trots åklagarens protester

/

I sexton år har mannen tvångsvårdats på rättspsyk i Sundsvall. Nu kommer han att gå vidare som en fri man efter att ha vunnit en dust mot åklagare och Socialstyrelsen.

Annons
Den 11 maj beslutade länsrätten i Västernorrland att den rättspsykriatiska vården skulle upphöra. Med stöd av ett yttrande från Socialstyrelsen överklagade kammaråklagare Marianne Nordström länsrättsdomen.
Häromdagen kom kammarrättens dom och med det mannens nyvunna frihet.
Min klient är mycket lättad. Även om vi väntade oss den här utgången ville vi inte ta ut något i förskott, säger 54-åringens advokat Fredrik Lindberg.
Åklagaren är inte lika nöjd med beslutet.
Jag har inte hunnit läsa igenom rättens motivering. När jag gjort det får vi se om jag överklagar eller inte, säger Marianne Nordström.
I slutet på 1980-talet dömdes mannen till rättspsykriatisk vård för dråp. Sedan maj 2000 har han tagit en viss medicin som visat sig fungera bra. I långa perioder har den 54-årige mannen haft permission. Hans läkare tror att mannen kommer att fortsätta medicineringen även om tvångsvården upphör. Och om han ändå slutar att ta sin medicin kommer försämringen att märkas långt innan den det blir en akut situation. Enligt läkaren finns då möjlighet från klinikens sida att gå in med en ansökan om tvångsvård.
54-åringen säger att han är mycket motiverad att fortsätta att medicinera eftersom han minns hur dåligt han fungerade tiden dessförinnan. Vad han ska göra med sitt nya liv är inte riktigt klart, men han har för avsikt att bo kvar i Sundsvall, övergå till öppenvård och behålla sitt kontaktnät.
Kammarrätten såg främst till den goda utveckling av 54-åringens situation och planeringen av vård under frivilliga former när de beslutade att avslå åklagarens överklagan.
När domen vinner laga kraft upphör den nuvarande vårdformenom inte åklagaren beslutar sig för att överklaga igen.

Mer läsning

Annons