Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Driven tjej som tar saker i egna händer

/
  • När Hanna Ek ska beskriva sig själv säger hon att hon är driven och positiv och kanske aningen hetsig. Och lite kontrollerande.
  • Hanna Ek säger att dj:ande främst handlar om vilken musik man väljer. Att kunna tekniken är mer ett plus.
  • I sommar kommer Hanna Ek dj:a utan sin parhäst från VHS. Det är lite annorlunda berättar hon.

Driven.
Många idéer.
Får saker att hända.
Så beskriver en kompis den 21-åriga dj:n och festfixaren Hanna Ek.
– Jag tycker inte man ska klaga. Det som inte finns kan man skapa , säger Hanna Ek.

Annons

Många känner igen henne från Sundsvalls nöjesscen. Och hon är högaktuell i sommar, Hanna Ek.

Fredagar: Hon dj:ar på Apa under sitt dj-alias Hanna Moody.

Lördagar: Hon driver klubben Florens på Invito, där hon spelar själv och även bjuder in vänner bakom dj-båset.

Dessutom har VHS, dj-duon med Hanna Ek och Viktoria Björnberg, bokats till Bråvalla och Hamnyran.

– Jag tror det blir en väldigt bra sommar. Jag har något att göra hela tiden, säger Hanna Ek, som kommer att jobba på Högbonden i Höga kusten i veckorna och synas i Sundsvalls uteliv på helgerna.

Livet började egentligen i Värmland för Hanna Ek. Men familjen flyttade snart norrut och Hanna Ek växte upp i Matfors.

Hon trivdes inte.

– Det var en typisk småbyuppväxt. Det var svårt att vara sig själv, säger hon.

Det förekom enligt Hanna Ek en hel del fördomar, slagsmål och rasism. Droger och hembränt. Skolan figurerade i medierna på grund av problem med mobbning.

Som 17-åring flyttade Hanna Ek till en egen lägenhet i centrala Sundsvall.

– Allt blev mycket bättre. Jag kom bort från dåligt umgänge och fick en ny vänskapskrets.

Sedan dess har hon tagit studenten, haft flera olika jobb, jobbat med flera projekt och försökt komma på vad hon vill göra med livet.

Hanna Eks inställning är att om man saknar något – då skapar man det. Och hon hoppas kunna inspirera andra att göra samma sak.

– Jag tycker inte att man ska klaga. Det handlar om att fler måste göra saker själv. Jag hoppas att det dyker upp mer inspirerande människor i Sundsvall. De behöver inte göra det jag gör, men det behövs folk som är peppade att göra sin grej.

När Hanna Ek under bloggaren Kissies storhetstid tröttnade på att de flesta bloggarna handlade om mode startade hon en egen blogg. Hon skrev om hjärta och smärta och kom med små kärlekstips och byggde snabbt upp en hängiven läsarkrets. Då var hon 16 år.

När Hanna Ek som 19-åring, mitt i stressen inför studenten, tröttnade på klubbutbudet i Sundsvall drog hon i gång satsningen Klubbland med kompisen Viktoria Björnberg. De huserade på Stadshuset och hade inte råd att hyra någon dj – så de lärde sig dj:a själva.

När det var dags för premiären kröp nerverna på skinnet. Tjejerna hade scenskräck. De brottades om vem som skulle få gå från dj-båset först, berättar Hanna Ek.

– Vi hade ingen aning om vad vi höll på med men det blev tokfullt med folk.

Två Klubbland senare gick Stadshuset i konkurs.

Men en glöd hade tänts hos de unga tjejerna. "Vad ska vi hitta på nu?", tänkte de. Det blev fröet till dj-duon VHS.

– Jag hade tänkt flytta från Sundsvall efter gymnasiet men så fick vi skivkontrakt. Det blev en hel del resande och för första gången började jag trivas här. Det var skönt att komma hem, säger Hanna Ek.

Numera har VHS sagt upp sig från skivbolaget och kör sitt eget race. De två halvorna av dj-duon befinner sig just nu på var sitt håll i Sverige – för första gången på länge.

– Vi har levt på varandra så jag tror det är bra att vi är ifrån varandra ett tag. Det blir lätt att man växer ihop. Det är viktigt att utvecklas individuellt också, säger Hanna Ek.

Hon tror på konceptet VHS – trots att konceptet är ganska kaos. Hanna Ek beskriver det VHS spelar som electro- och housemusikens hårdrock. "Vi kör hård musik och röjer runt".

– Vi tycker att det är roligt att vara kreativa men skulle behöva en coach. Någon som styr oss i rätt riktning. Då tror jag att vi har potential att bli riktigt stora, säger Hanna Ek.

I grund och botten är hon ingen housetjej. Därför jobbar Hanna Ek också på ett soloprojekt. Hon sitter i sin vindsvåning med utsikt över Sundsvallsbron och skriver texter på svenska och hoppas kunna "spela in något utanför lägenheten".

– Jag är egentligen mycket för en annan typ av musik. Typ Veronica Maggio och texter och kärlek.

Mycket av Hanna Eks liv kretsar kring just musik. Annars tycker hon om att laga mat, umgås med sambon och med kompisarna.

– Jag har mycket ledig tid men jag tror aldrig att jag gör mig själv ledig. Jag är dålig på att bara ta det lugnt.

Mer läsning

Annons