Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drogdebatt om bristande samarbete

/

När #sundsvalltycker handlade om missbrukssituationen i Sundsvallsområdet placerade två mammor som mist barn till följd av drogmissbruk ut bilder av barnen på ett bord i lokalen.
Många efterlyste också ett bättre akut omhändertagande med psykiatri och missbruksvård under samma tak för att rädda liv i akuta situationer.

Se reprisen på livesändningen från debatten här

Annons

Drogdebatten kom till stor del att handla om ett bristande samarbete. Exempelvis mellan landstinget och kommunen. Många missbrukare bär på en psykisk problematik och eftersom landstinget sköter den psykiatriska vården, medan kommunen sköter missbruksvården, bollas de ibland mellan olika instanser.

– Vi kan inte bara behandla halva människan, konstaterade Maria Larsson (S).

En förälder undrade hur politikerna kan tillåta att det finns döende unga som vädjar om hjälp och som inte omgående kan tas omhand.

– Det har pratats om ett slags Maria ungdom där alla jobbar under samma tak i åtta år och nu lyfts frågan igen. När ska det bli av? undrade en representant från nätverket Vileda.

Ett bättre samarbete efterfrågades även mellan kommunen och de ideella organisationerna, liksom mellan politiker sinsemellan.

Tillgången på droger är stor i Sundsvallsregionen. Internationellt polisiärt samarbete och ändrade lagar i syfte att snabbare kunna narkotikaklassa nya droger var ett par av politikerpanelens önskemål.

– Tyvärr är det alldeles för lätt att få tag på droger och ungdomarna förstår inte hur farligt det är. Informationen är a och o, säger Eva Ström, föreståndare på Matfors och Granlo fritidsgård.

Socialnämndens tillträdande ordförande Maria Larsson (S) vill fördela om resurser och skapa ett akutteam för att hjälpa unga människor tidigt.

Enligt avgående socialnämndsordförande Mats-Johan Adner (M) har man annonserat ut fyra nya socionomtjänster inom socialförvaltningen för att kunna jobba mer mot unga men det är svårt för förvaltningen att få tag på socionomer.

I oktober anställde kultur- och fritidsförvaltningen en fältassistent som var efterlängtad av många som arbetar med ungdomar. I går lovade politikerna att fler fältassistenttjänster kommer att tillsättas i mars nästa år. Då med socialtjänsten som huvudman.

Lokalfrågan för Slink in lyftes också. I februari kan dagverksamheten vara utan tak över huvudet och än har man inte lyckats hitta någon ersättningslokal.

– Sundsvalls kommun har lokalytor på 700 000 kvadratmeter. Det vore uselt om vi inte kan lösa lokalfrågan, säger Annelie Luthman (FP).

Mer läsning

Annons