Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drogproblemen måste lyftas politiskt

/
  • Socialdemokraten Hans Johansson har ägnat ett helt liv åt politiken och missbruksfrågorna. Nu ifrågasätter han att det är så tyst.

I nästan 70 år har Hans Johansson varit aktiv i politiken och nykterhetsrörelsen och han är djupt bekymrad över att inte missbruksfrågorna får ta större plats i politiken.
– Framtiden ter sig skrämmande när drogerna strömmar in i landet och är så lätta att få tag på, säger han.

Annons

Redan som ung pojke engagerade sig Hans Johansson i Socialdemokraternas ungdomsförbund och IOGT-NTO.

Han har blivit flerfaldigt belönad för sitt engagemang och för fyra år sedan utsågs han till Årets Timråbo.

– Jag har hållit på med drogfrågor i 70 år. Från början var drogpolitiska frågor stora i den politiska debatten men så är det inte nu. Många åker dit tidigt och förstör sina liv men det är ingen som har tagit upp det i den nuvarande valdebatten. Jag förstår inte det, säger Hans Johansson.

En farhåga är att politikerna antingen tycker frågan är för svår eller att de inte ser den som ett problem.

– Jag har studerat de olika partiernas program och kan inte i något fall finna att det har ägnats något större intresse. Ingen vill engagera sig. Jag blir bekymrad för det går åt helsicke.

Hans Johansson misstänker att tidsandan med romantiseringen av alkoholen kan ha gjort att människor dövats och att frågan kanske ter sig omodern.

– Vinmakarna är skickliga på att formulera sina annonser så att människor känner sig märkvärdiga när de använder deras produkter. Men vi är på väg att tappa greppet och det är inte bra.

Hans Johansson efterlyser ett större samhällsengagemang i drogpolitiska frågor. Att människor läser på och informerar sig om vad som händer.

– Och det gäller förstås även politikerna för att det ska kunna hända något. Deras styrande funktion är väldigt viktig. Är de ointresserade, så blir de handläggande tjänstemännen också ointresserade. Det måste komma uppifrån för att sedan sprida sig lokalt, säger han.

För att komma tillrätta med nätdrogerna måste myndighetskontrollen öka.

– Jag vet inte hur man ska kunna få stopp på postförsändelserna men Tullen måste få ökade resurser, även lokalt.

När vårdpersonal på akutmottagningen på Sundsvalls sjukhus vittnar om att de dagligen tar emot patienter som tagit överdoser och statistiken visar en fördubbling av antalet överdoser på bara ett år tycker Hans Johansson att alla måste inse allvaret.

– Många som hamnar där är dessutom väldigt unga. Det är skrämmande, säger han.

Mer läsning

Annons