Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbelmördare avvek från rättspsyk

- var på rymmen i en vecka senast i februari 1987 dömdes mannen i Alingsås Tingsrätt för två mord. Sedan dess har han fått rättspsykiatrisk vård. I torsdagskväll kom han inte tillbaks till kliniken efter en permission, men i vanlig ordning säger läkarna att han inte är farlig för allmänheten.

Annons
Mannen som är dryga 40 år fick för en tid sedan minskad permission, från fem gånger i veckan till två. Detta på begäran av chefsöverläkaren Erik Söderberg. I torsdags kom han inte tillbaks till sjukhuset i utsatt tid, och en polisanmälan gjordes. Så sent som i februari avvek mannen efter en permission, den gången höll han sig undan i en vecka innan han självmant kom tillbaks till sjukhuset.
Han bedöms inte vara farlig för allmänheten, säger vakthavande befäl. Om läkarna säger så är det vad polisen har att gå efter.
Allt är relativt, säger Bengt Eriksson, läkare på rättspsyk. Han bedöms inte som farlig, det är 19 år sedan han begick de mord han är dömd för, och sedan dess har han inte utövat något våld mot någon.
Enligt den senste domen från Länsrätten som beslutar om en patient på rättspsyk ska fortsätta vårdas eller släppas fri, bedöms risken att mannen ska återfalla i brottslighet som relativt hög. Dessutom anses han fortfarande ha missbruksproblem på grund av upprepade återfall.
I april 2003 rymde mannen från kliniken, den gången fick han tag i amfetamin och ringde och hotade sin kontaktperson på sjukhuset. Hoten ansågs allvarliga och bland annat skulle han skicka en torped på vårdaren om han inte fixade pengar till ett konto åt rymlingen.
Det är väl allmänt känt att droger ofta hänger ihop med brott, kanske främst alkohol, säger Bengt Eriksson. Men vi betraktar inte personen som en rymling, än har han bara inte kommit åter till sjukhuset.
Patienten har en lägenhet i Sundsvall, där polisen sökte honom under fredagen utan resultat.

Mer läsning

Annons