Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dynamiten kunde orsakat stor skada

/
  • Cirka 700 gram dynamit beslagtogs från mannen som säger sig ha hittat det i Sundsvall.
  • Några fingeravtryck fanns inte på revolvern som hittades hos mc-klubben i Sundsvall men enligt mannen som är i 40-årsåldern var det han som lagt vapnet där.

Dynamiten som beslagtogs av polisen hade kunnat orsaka stor skada och mannen som hade det ska dömas för grovt brott hävdar åklagaren. Men försvarsadvokaten menar att det inte alls är bevisat.

Annons

När polisen stoppade en bil som just lämnat en mc-klubb i Sundsvall i slutet av mars hittades sprängmedel och narkotika i bilen. En av passagerarna, en man i 40-årsåldern, har erkänt att både amfetaminet och dynamiten var hans.

Mannen som är hemmahörande i Östersund och hans chaufför, en yngre man som också är bosatt i Östersunds kommun, stod under onsdagen inför rätta vid Sundsvalls tingsrätt.

Passageraren som varit provmedlem i mc-klubben i Sundsvall riskerar att dömas till fängelse. Han har sagt att amfetaminet, cirka 90 gram, var avsett för eget bruk och att han köpt så stor mängd för att det blir billigare i längden.

Sprängmedlet säger han sig ha hittat i skogen i närheten av mc-klubben.

Enligt polisens tekniker som vittnade under rättegången räcker en liten mängd dynamit för att orsaka allvarlig skada.

– I brevbomber brukar det vara 40 gram, det räcker för att lemlästa en människa, sa kriminalinspektör Björn Jonasson.

Den misstänkte i det här fallet hade cirka 700 gram, en del beslagtogs i bilen och resten hittades i ett garage i Jämtland.

– Vi vet faktiskt inte hur potent och farliga just de här dynamitgubbarna var. Och det är inte visat att det funnits en konkret risk för att det hade kunnat komma till brottslig användning, man kan ju inte utgå från att klubben håller på med sådana här sprängningar, säger advokat Andreas Victor.

Den misstänkte hävdar att han egentligen hade för avsikt att göra sig av med dynamiten. Han nekar också till att mc-klubben i Sundsvall skulle ha några kopplingar till Hells Angels vilket det funnits misstankar om.

– Varför finns det då saker som någon bok och kalender som det står Hells Angels på i ett vitrinskåp i klubblokalen, undrade åklagaren Marie Reutne.

Det kunde mannen inte svara på.

Chauffören som medgett att han hjälpte till att pakettera om dynamiten i klubblokalen riskerar också att dömas för narkotikabrott.

– Han säger att han inte visste att det fanns någon narkotika i bilen. Jag menar med bestämdhet att det är långt ifrån styrkt i det här fallet när det gäller narkotikabrottet, sa hans advokat Fredrik Lindberg.

Tingsrätten beslutade att mannen som är i 40-årsåldern ska vara fortsatt häktad i väntan på dom som meddelas den 21 maj.

Läs också: "Polisen passade på att gå igenom klubben"

Mer läsning

Annons