Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

E14-trafiken flyttas till Timmervägen

/

Nu har Trafikverket bestämt sig:
E14 kommer i framtiden att dras via Timmervägen.
– I november kommer det alternativet att pekas ut i en utredning som då är klar presentera, bekräftar Christer Karlsson, Trafikverket.

Annons

Diskussionerna har pågått i flera år kring den framtida dragningen av E14 genom Sundsvall.

Det är egentligen tre alternativ som diskuterats: Befintliga E14 på Bergsgatan, Hulivägen och Timmervägen.

Christer Karlsson är ansvarig för den åtgärdsvalsstudie som är inne i sitt slutskede och som ska presenteras i november.

En studie där Timmervägen pekas ut som det framtida alternativet.

I arbetet har Trafikverket involverat bland annat skolor, allmänhet och närboende där det sista mötet sker på Kulturmagasinet nu på torsdag.

– Då bjuder vi in allmänheten för att ta del av förslagen och även få in nya synpunkter, säger Christer Karlsson.

Efter det ska sedan studien presenteras och om inget sensationellt inträffar i slutskedet är det alltså Timmervägen som gäller.

Alla inblandade medger att det långtifrån är någon klockren lösning, men ändå den bästa:

– Som Sundsvall ser ut med en stadskärna omgiven av två berg så är det problematiskt, säger Christer Karlsson.

I dagsläget är kapaciteten på samtliga alternativ mycket begränsade – trafikmängden har i stort sedan redan slagit i taket.

Men en flytt av E14 innebär inte att man enbart ändrar om i skyltningen utan också måste vidta andra åtgärder. Detta för att göra det nya E14-alternativet attraktivt så att inte bilisterna väljer andra alternativ.

– Redan i dag, innan en E14-flytt, behöver Timmervägen åtgärdas där det finns många problematiska korsningar och anslutningar samt att också säkerheten för de oskyddade trafikanterna måste blir bättre på visa sträckor, säger Christer Karlsson.

Men det blir en framtida fråga där inte minst regeringen och kommande infrastrukturpengar får stor betydelse.

– Det måste göras en vägplan där man sedan pekar ut vad som ska göras, säger Christer Karlsson.

Det har också kommit fram synpunkter om att en flytt till Timmervägen skulle öka belastningen på Tunavägen, som en attraktiv genväg för bilister söderifrån som ska västerut på E14.

– Det kan öka marginellt. Men de studier som gjorts visar att den mesta av trafiken västerut kommer från Sundsvallsområdet, säger Christer Karlsson.

Redan inom kort kommer allt farligt gods att förbjudas på befintliga E14 genom Sundsvall och dessa fordon hänvisas till just Timmervägen om de ska västerut.

Mer läsning