Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter 35 år kan slutet vara nära för Videoteket – ägaren har sagt upp kontraktet

Streamingtjänster och olaglig nedladdning gör det svårt för videobutikerna.
Snart kan det innebära slutet för anrika Videoteket i Sundsvall.
"Det är surt", säger Leif Löfgren.

Annons

Sedan 1981 har Leif Löfgren drivit Videoteket på Kyrkogatan i Sundsvall. Med sin butik har han försett Sundsvallsborna med hyrfilmer och snacks under kvällarna året runt, men nu börjar han se slutet på verksamheten.

– Det är vråltungt nu under sommaren, och i och med att det är så lätt att ladda ner filmer i Sverige nu så är det egentligen tungt året om, säger Leif Löfgren.

Idag omsätter företaget omkring tre miljoner kronor enligt Löfgren. Vilket är hälften jämfört med hur det såg ut för ett par år sedan.

– Vi har hållit på så länge så man kan det här och har byggt upp en buffert. Vi fixar den närmaste tiden, men hade vi varit en nystartad butik så hade det aldrig gått, säger han.

För att klara de stora omställningarna i branschen har de ökat utbudet och breddat butiken. Sedan länge har de haft godis och läsk, men på senare tid har de även satsat på stycksaker, glass och slush.

– Godis och snacks står idag för omkring 60 procent av intäkterna. För fem år sedan var det kanske 20 procent, säger Leif Löfgren.

Läs också: "Överlever inte utan lösgodis"

Under sommaren är svårigheterna att få verksamheten att gå runt extra märkbara. Vädret påverkar alltid i butiksbranschen, och för en videobutik märks det lite extra.

– Vi överlever, men det är inga drömkassor nu när det är sommarvärme. Campingar och restauranger jublar, men vi gråter. Juli brukar kunna vara en stark månad med fyra gånger så stor kassa om det regnar, men det här vädret har bara varit dåligt för oss, säger Leif Löfgren.

Även under vinterhalvåret har det blivit allt tuffare.

– Kundkretsen är 40 och uppåt på hyrfilm. Vi har inga ungdomar längre som hyr film, och inte heller lika mycket barnfamiljer nu när det finns Netflix, barnkanaler och liknande på nätet.

Främst menar han dock att branschens nedgång är politikernas fel.

– Man massförstör en bransch genom att tillåta att det är tillgängligt att ladda ner. Jag har startat tio butiker och drivit åtta som mest, men nu får jag snart göra något annat och det är surt, säger han.

Nästa år fyller Leif 67 år och planerar att gå i pension. Han har nu sagt upp hyreskontraktet på Kyrkogatan, och butikens framtid är oviss.

– Vi får se hur det blir. Jag har kontrakt till slutet av nästa år, och efter det kommer jag att sälja eller lägga ner. Köpare av butiken finns det alltid om man har rätt pris, säger han.

Läs också: Uppåt för stadens videobutiker

Mer läsning