Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter det stora underskottet – nu kan antalet extraresurser i Sundsvalls skolor minska

Ett rekordunderskott väntar skolan i Sundsvall. En del av ökningen beror på att många extraresurser anställts. – Vi kommer inte att röra assistenter för fysiskt funktionshindrade. Men i övrigt måste vi se över om assistenter tillsatts på fel grunder, säger Lars Karlstrand, skoldirektör i Sundsvall.

Annons

När beskedet om det stora prognoserade underskottet kom i maj så var kommunen snabbt ute med ett pressmeddelande om att det till stor del berodde på en stor mängd överanställningar. Närmare 300 personer till ska ha anställts inom skolan de senaste två åren.

Läs också: Chockbesked för skolan – 88 miljoner back: "Helt oacceptabelt"

Men trots att det är offentlig handling har inte kommunen lämnat ut siffror på hur många fler årslöner det faktiskt rör sig om. Kommunen har i sin uträkning räknat på antalet fler årsanställningar, inte på årslöner. Då räknas även vikarier för sjukskrivna med och därmed blir inte statistiken rättvisande.

– Det rör sig om max 60-70 personer tror vi som är vikarier för sjukskrivna, så det förklarar ändå bara en mindre del, säger Lars Karlstrand.

Av de cirka 220 personer som i så fall finns kvar säger Lars Karlstrand att omkring hälften kan relateras till att extraresurer anställts.

– Vi ser en kraftig ökning i antalet elevassistenter. Det är det vi måste gå till botten med, säger han.

Karlstrand säger att ingen med fysiska funktionshinder behöver vara orolig för att förlora sin assistent. Däremot övriga assistenter vill han att man ser över.

– Jag vet inte vad som ligger bakom det här än, men det är inte alltid en lösning att tillsätta en elevassistent för att en elev inte klarar av skolan. Problemet kan ligga på andra nivåer, säger han.

Lars Karlstrand menar att man många gånger skulle kunna lösa det hela genom att ha lärarassistenter i stället för elevassistenter och att det skulle spara pengar.

Läs också: Här är nya planen för att rädda skolan – chefer tvingas söka om sina jobb

Skolorna får pengar för elever med särskilda behov genom ett strukturtillskott, som ska reglera den ökade kostnaden som finns i områden där man har fler elever med olika svårigheter. Det är det strukturtillskottet som skenat iväg.

– Vi ökade det från åtta till tio miljoner men det räcker inte, säger han.

Sanningen ligger istället på omkring tjugo miljoner. Men hur det kommer att se ut med elevassistenter till elever som inte har fysiska funktionshinder till hösten, det är oklart än.

– Vi kommer att försöka komma med ett förslag till nämnden i augusti, säger han.

Mer läsning

Annons