Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter flera års uppehåll – DM i brukskörning lockade publik till Norra berget

/
  • Brukskörning innebär att ekipagen kör med vagn genom en bana med hinder.
  • Gotlandsrusset Lojsta Irrblos kördes av Liiza Falk som hade Elin Falk som hjälpkusk.
  • Tävlingen innehöll 14 delmoment.
  • 17-åriga husåsnan Rosalea deltog för första gången i brukskörning. Kusk var Emma Höglund.
  • Hans Holm kom på tredje plats i klassen stor häst med sitt sto Primela.

Sex hästar och en åsna. Det var ekipagen som deltog i distriktsmästerskapen i brukskörning på Norra berget.
– Vi är helnöjda som arrangörer, säger Lennart Östberg, ansvarig för föreningen Nordsvenska hästen Västernorrlands tävlingskommitté.

Annons

Mästerskapet har inte ägt rum i Västernorrland på sju år. Men under söndagen var det dags igen då sju ekipage ställde upp i DM i brukskörning som gick av stapeln i Sundsvall.

– Det känns jätteroligt att vi äntligen kan anordna det här igen. 99 procent av alla reaktioner har varit positiva och jag hoppas att vi kan arrangera det här nästa år igen och då kanske fler väljer att delta, säger Lennart Östberg.

Läs också: Brukshästar och åsna ska tävla på Norra berget

Brukskörning är en bedömningssport där ekipagen kör med vagn genom en bana med hinder där de bland annat ska backa och vända på liten yta, passera en bro och köra helt rakt. Hans Holm deltog för första gången med sin nordsvenska Primula.

– Jag har tävlat mycket med min andra häst, men han börjar bli lite för gammal så nu är det tänkt att Primula ska ta över och jag är mycket nöjd. Hon var lugn och skötte sig bra, säger han.

Läs också: Nu är alla söta djur på plats på Norra berget – möt de nya killingarna

Jordbrukare Ungdomens Förbund arrangerade mästerskapet i samarbete med Nordsvenska hästen Västernorrland. Vinnarna i DM kvalificerar vidare till SM och i sin tur till Nordiska mästerskapen. Alla raser välkomnas i tävlingen och förutom sex hästar deltog även 17-åriga husåsnan Rosalea.

– Jag har haft henne i några år men det är första gången jag tävlar i brukskörning med henne. Jag har en vän som har flera åsnor och som också deltar i DM i ett annat län så vi tävlar lite mot varandra också, säger kusken Emma Höglund.

Mer läsning