Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter troligt sabotage – säkerheten vid tv-masterna på Södra berget och i Ånge höjs

Säkerheten har höjts vid alla höga tv- och radiomaster i landet. Detta sker efter att en mast utanför Borås föll på söndagskvällen. Enligt polisen finns det misstankar om sabotage. – Det är en självklar rutinåtgärd att höja bevakningen och ingen behöver vara orolig, säger Åsa Ragnar, kommunikationsdirektör på Teracom.

Annons

Den höjda säkerhetsberedskapen berör alla storstationer i landet. Det är platser där masten har en höjd av minst 200 meter. Det finns 54 storstationer i Sverige varav fyra i Västernorrland. Telemasterna finns på fyra orter, Sundsvall, Ånge, Sollefteå och Örnsköldsvik. Teracom som ansvarar för mastområdena beslutade efter mastbrottet utanför Borås att omedelbart utöka bevakningen för att undvika intrång från obehöriga.

–Vi har redan bevakning men nu utökar vi kontrollen. Det är en självklar rutinåtgärd som vidtas vid misstanke om brott. Det kommer vi fortsätta med tills vi i samråd med polisen tar nya beslut, berättar Åsa Ragnar på Teracoms huvudkontor.

Läs mer: Mast föll efter sabotage

Masten på Södra berget i Sundsvall är 216 meter hög och är huvudstation för stora delar av östra Medelpad. Från masten skickas både TV- och radiosignaler till allmänheten. Även samhällsnyttig signaltrafik till polis- och räddningstjänst utgår från området.

Telemasten på Södra berget i Sundsvall har en höjd på 216 meter och är en av 54 storstationer i landet. I Västernorrland finns även dessa i Åge, Sollefteå och Örnsköldsvik.

Masten på Trollberget öster om Borås var 322 meter hög och knäcktes cirka 100 meter över marken. En förundersökning har inletts av polisen som har starka misstankar om sabotage. Spår har säkrats efter en tekniks undersökning på plats.

– Vi är hundra procent säkra på att det handlar om sabotage. Vi har gjort flera fynd som tyder på att det är sabotage, säger utredningsbefälet Jan Johansson, enligt Borås Tidning.

Senast som en tv-mast föll i Sverige var i Sollefteå 1988 då den 330 meter höga masten på Flugtjärnshöjden föll efter ha nedisats kraftigt i omgångar under två månader.

I dag gick Polisen internt ut med ett meddelande om att landets poliser ska kontrollera alla personer iförda Teracom-overaller. Enligt meddelandet som GT tagit del av kan de användas för att inge förtroende hos allmänheten samt möjliggöra genomförandet av bland annat sabotage.

Telemasten på Södra berget i Sundsvall har fått utökad bevakning efter att en mast utanför Borås troligen utsatts för sabotage.
Telemasten  är ett tydligt riktmärke på Södra Berget i Sundsvall.

Mer läsning