Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter två års kamp – lurade skogsarbetare från Kambodja fick rätt: "Grovt utnyttjande"

Kambodjanerna arbetade under slavliknande förhållanden i skogen utanför Sundsvall. Efter två års kamp har de nu fått upprättelse. "Detta är ett av de grövsta fall av utnyttjande av människor i beroendeställning som vi sett i det svenska skogsbruket", säger facket.

Annons

Sommaren 2014 kom 72 kambodjanska gästarbetare till Sundsvall för att sätta plant i skogen.

Jobbet var dåligt betalt och arbetsförhållandena under all kritik. De led brist på mat, vatten, bensin och arbetskläder. Några fick sova på golvet i djurboxarna i ett stall. När de åkte hem till Kambodja hade många av dem inte fått ut sin fulla lön, och till vintern försattes arbetsgivaren, Sundsvallsföretaget Botnia skog AB, i konkurs.

Läs också: Utländska skogsarbetare tvingades bo i häststall: "Vi fick inte tillräckligt med mat och vatten"

När kambodjanerna krävde att få ut den innestående lönen från Sverige kallades arbetarna till ett advokatkontor i hemlandet. De fick veta att de måste skriva under ett dokument för att få ut pengarna. Elva av arbetarna skrev på pappren utan att veta riktigt vad de undertecknat. Dokumenten visade sig senare vara skuldbrev där arbetarna intygade att de istället för innestående lön hade skulder till Botnia skog AB på mellan 12 000 och 40 000 kronor.

– När arbetarna vägrade betala gick Botnia skog AB till kronofogden. Med skuldbreven som underlag stoppades utbetalningarna av kambodjanernas statliga lönegaranti efter konkursen, säger Magnus Lindberg på GS, facket för skogs-, trä och grafisk bransch.

Läs också: Facket kritiskt mot behandlingen av skogsarbetarna: "Det saknar motstycke"

GS-facket tog på sig att hjälpa arbetarna eftersom man ansåg att de blivit grundlurade av Sundsvallsföretaget, och eftersom arbetarna inte hade ekonomiska möjligheter att driva ärendet i Sverige och få en rättvis behandling.

Sedan dess har GS-fackets jurister malt ärendet genom det svenska rättsväsendet, och nu har kambodjanerna fått rätt i tingsrätten. Kambodjanerna ska nu, under kommande vecka, få ut en statlig lönegaranti på totalt 282 069 kronor.

Magnus Lindberg på GS-facket är glad över att man kunnat hjälpa kambodjanerna, men han är kritisk över hur de behandlats av svenska arbetsgivare. Gästarbetare i skogsbruket har en utsatt situation och det här är knappast den första – eller sista – gången de utnyttjas som billig arbetskraft.

– Även om vi fått rätt nu så är inte det någon slags vaccination mot att andra oseriösa företag i branschen kommer att agera på liknande sätt i framtiden.

Läs också: Utpekade företagen hävdar att de inte gjort något fel

Kambodjanernas arbetsförhållanden var under all kritik. Några fick sova på golvet i djurboxarna i ett stall.

Mer läsning