Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elev kränktes i skolan – nu kräver skolinspektionen åtgärder

I en anmälan till Skolinspektionen framgår att en elev på en skola i Sundsvalls kommun blivit utsatt för kränkande behandling av andra elever. Trots att skolan inte kunnat konstatera någon mobbning, kräver Skolmyndigheten nu åtgärder.

Annons

Skolinspektionen fick tidigare i år ta emot en anmälan om att en elev på en skola i Sundsvalls kommun, bland annat ska ha blivit utsatt för kränkande behandling av andra elever och att skolan brustit i tillsynen. Enligt anmälaren ska händelserna påtalats på skolan vid ett flertal tillfällen utan att de lyckats komma till rätta med problemet.

Skolan å andra sidan uppger att de anmälda händelserna har utretts, men eftersom skolan inte har kunnat konstatera någon kränkning eller mobbning, så har de inte heller gjort någon anmälan till huvudmannen Sundsvalls kommun.

Läs också: Skolinspektionens kritik mot Sundsvalls skolor: "Lever inte upp till lagkraven"

Skolinspektionen konstaterar att ord står mot ord gällande vad som har hänt. Skol-inspektionen ifrågasätter inte elevens känsla av utsatthet, men säger samtidigt att det inte heller visar att eleven utsatts för kränkande behandling vid de tillfällen som nämns i anmälan.

Vidare konstaterar de att även om skolan har utrett händelsen och även om det inte visat att kränkande behandling förekommit, så inträder ändå utrednings- och anmälningsskyldigheten, så fort skolan får kännedom om att en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling.

Skolinspektionens bedömning är att skolan har brustit i sin utredningsskyldighet eftersom skolan inte har anmält någon av de händelser som de fått kännedom om till huvudmannen och har därför även brustit i sin anmälningsskyldighet.

Skolinspektionen kräver nu att skolan vidtar åtgärder så att skollagens krav att motverka kränkande behandling uppfylls.

Läs också: Anmäler kommunen till Skolinspektionen

Mer läsning

Annons