Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elinoré hemlös i över fyra år – trots fast jobb: ”Det här är inget värdigt liv”

I flera år har Elinoré Haglund sovit på toaletter, i tält och på järnvägsstationen i Sundsvall. Trots att hon har fast inkomst så har hon inte tak över huvudet. ”Jag önskar inte min värsta fiende det här livet”, säger hon.

Annons

– Jag vill att allmänheten får veta det här, börjar 46-­åriga Elinoré Haglund uppgivet när vi träffas i centrala Sundsvall intill Selångersån.

Hon sitter tillfälligt i rullstol sedan en tid tillbaka efter att ha brutit fotleden, men har också flera andra skador efter en allvarlig trafikolycka på 1990-­talet. De senaste fyra åren​ hon levt ett liv på gatan och sovit på bland annat offentliga toaletter, på scenen på Stora torget och i tält – för att på morgonen gå till jobbet på Erikshjälpen.

Då och då har hon fått sova hos vänner och bekanta.

– Men det är ingen långsiktig lösning för en hemlös person, säger hon.

Det som en gång var Elinorés lägenhet i Granlo har nu blivit någon annans hem. Bostaden var hennes sista fasta punkt i livet, utöver jobbet som butiksmedarbetare.

Läs också: Efterlängtat soppkök öppnar: "Det här är de hemlösas julafton"

– Anledningen till att jag blev hemlös för fyra år sedan är att jag ville hjälpa andra. Jag erbjöd några hemlösa att bo hemma hos mig. Men då utsattes jag för våld och det blev livat. Hyresvärden gav mig ett ultimatum, antingen skulle han ansöka om vräkning eller så skulle jag gå självmant, säger hon.

Hennes grannar skrev under på hyresvärdens namnlista för att få bort henne.

Elinoré valde att gå​. Hon ville inte ha fler anmärkningar eftersom hon redan hade blivit vräkt en gång 2011 och hade skulder hos Kronofogden. Våldet pratade hon aldrig om öppet då hon var rädd för sitt liv. Hon hamnade i stället i samma situation som personerna hon försökt hjälpa undan hemlöshet.

– De är mina medmänniskor och behövde också någonstans att bo. Många hemlösa vill få ordning på sina liv men de får inte samhällets hjälp. Därför hjälpte jag till, men jag fick betala ett högt pris. Jag har i alla fall ett jobb, en morgondag. De har ingenting.

Många gånger har Elinoré drabbats av mäns våld och hon vittnar om en farlig situation för hemlösa kvinnor i Sundsvall.

– Alla vi tjejer är utsatta här i stan, inte bara jag. Vi kan inte försvara oss på samma sätt, vi är maktlösa. Det kan handla om sex eller att man vill råna eller slå oss, säger hon.

Jag tänker ta livet av mig om jag inte hittar en lägenhet innan vintern. Jag klarar inte en vinter till.

I Elinoré Haglunds journaler​ hos socialtjänsten går det att läsa att hon anses självförsörjande men att hon trots fast inkomst och sjukersättning inte blir aktuell på den reguljära bostadsmarknaden. Detta på grund av tidigare hyresskulder.

Läs också: Hemlösa Leena hann inte flytta in i nya lägenheten

Bland dokumenten finns också en påbörjad utredning om hyresgaranti hos kommunen. En utredning som kommer att avgöra om hon till slut får någon hjälp eller inte. Enligt sakkunniga på Socialstyrelsen har den pågått alldeles för lång tid utan att komma fram till ett svar.

1993 var Elinoré med om en trafikolycka och fick allvarliga skador.

– Jag söker och söker och söker. Vad mer kan jag egentligen göra? Jag förstår inte hur jag kan ha fast inkomst och betala av mina skulder, men ändå inte ha någonstans att bo, säger hon och fortsätter:

– Det finns inga politiker. De pratar bara skit och det är den enda sanningen. De säger en sak och gör en annan. Det kan mer eller mindre hela Sundsvall ställa upp på. Vi hemlösa syns inte, vi nedvärderas och existerar inte, säger hon.

Sundsvalls kommun blir underkända på flera viktiga punkter i Socialstyrelsens senaste rapport från i år. Det finns ingen övergripande plan mot hemlöshet och ingen överenskommelse med bostadsföretag eller hyresvärdar kring problemet. Det finns inte heller några rutiner för att förhindra att barnfamiljer vräks.

Läs också: Hemlösa demonstrerar – Tomas och Åke bor i tält i skogen och tigger

Nu hoppas hon äntligen få hjälp av Sundsvalls kommun.

Enligt lag är det kommunerna, genom socialtjänsten, som har det yttersta ansvaret för att motverka hemlöshet och säkerställa ”en skälig levnadsstandard”. Det är sedan upp till varje kommun att tolka vad det egentligen innebär, men Socialstyrelsen räknar där in tak över huvudet. Många kommuner gör en annan bedömning, visar statistiken.

– Min dröm är att alla människor får tak över huvudet. Jag tänker inte leva det här livet. Och jag tänker inte sluta som en knarkare, säger Elinoré, som fortsätter leva på gatan.

Läs också: Toppolitikern om hemlösheten i Sundsvall: "Vuxna människor har eget ansvar".

Mer läsning