Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elsa, 100, bakar sig i form

Elsa Sellén, Sundsvall, fyller 100 år den 1 augusti.

Annons

Hon föddes Bäckvall i Indal 1916, mitt under första världskriget, som yngst i en syskonskara på sju.

Mamma Selma dog i tbc när Elsa bara var fem år gammal. Pappa Johan gifte aldrig om sig och det gjorde att syskonen blev vuxna fort och tidigt fick lära sig att hjälpa till med alla sysslor i jordbrukarhemmet. Något som heller inte var ovanligt på den tiden.

1938 – när andra världskriget var i annalkande – träffade Elsa sin blivande man Bengt Sellén från Äkrom, Selånger och de gifte sig ett par år senare. 1942, mitt under kriget när Bengt låg inkallad i Värmland vid norska gränsen, föddes sonen Ola.

1948 köpte makarna det flerfamiljshus i Sallyhill där hon fortfarande, efter nästan 70 år, bor kvar.

Elsa har förutom en kort tid som butiksbiträde varit hemmafru i hela sitt liv, en tillvaro hon trivts alldeles förträffligt med.

Att vara hemma och stöka har alltid varit hennes signum, och framför allt har det handlat om att finnas för sina nära och kära. Inte minst för barn, barnbarn och barnbarns barn som alltid gått först och varit det viktigaste för henne.

Hos farmor Elsa som alla kallar henne är man alltid välkommen för en pratstund vid köksbordet. Om glädje och allvar, om förr och nu. På brödfaten trängs både mjukkakor och de småkakor som är berömda i hela släkten och även långt därutanför. Farmor Elsas kakor är ett begrepp – ett varumärke med dagens språkbruk. Handarbete som broderier och inte minst stickning har också hört till favoritsysslorna. Elsa har stickat yllesockar till alla i familjen i årtionden. Tre generationer har burit farmor Elsas "tjocksockar", i alla tänkbara storlekar.

Hon följer med i samhällsdebatten och har åsikter om det mesta som händer både hemma i Sverige och ute i världen. Men hon har också hela tiden skrattet i beredskap. Den kvicka och vitala humorn och glimten i ögat är ständigt närvarande.

Bengt gick bort 1996 och sedan dess har Elsa stretat på. Alltid med kakburkarna välfyllda och ständigt pigg och positiv, trots att en ond höft på senare år börjat ställa till problem bland annat med veckostädningen som det enligt Elsas förmenande inte ska slarvas och genas med.

Farmor Elsa är på något sätt evig. Att hon nu fyller 100 förvånar få.

Födelsedagen firas i hemmet med nära och kära och en hel del goda bakverk förstås.

Patric Sellén

Barnbarn till Elsa

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med ST Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med ST Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons