Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elva nya viten efter korridorvård

Medicinkliniken på Sundsvalls sjukhus får böta 330000 kronor för elva fall av korridorvård bara den senaste månaden. Och arbetsmiljöbrotten lär fortsätta.

Annons
Arbetsmiljöverket har varit på snabbvisiter vid Sundsvalls sjukhus vid tre tillfällen den senaste månaden. Totalt upptäckte inspektörerna elva brott mot förbudet att vårda patienter i korridorerna.
I april förra året dömdes landstinget för första gången att betala totalt på 120000 kronor. Sedan dess har övertrampen fortsatt och nu börjar kostnaderna bli allt mer kännbara för sjukhusförvaltningen.
Så blir det naturligtvis. Vi var ju där första gången 2002, så nog borde det börja märkas nu, säger Elisabet Frisk vid arbetsmiljöinspektionen i Härnösand.
Hon har svårt att förstå varför sjukhuset fortsätter att bryta mot reglerna.
Det här är inget bra sätt att jobba på för personalen. Vi vill förstås att de ska sluta att placera sängarna där, säger Elisabeth Frisk.
Klinikchefen Staffan Magnusson försvarar korridorvården. Han hävdar att patienterna hamnar där främst under småtimmarna, när det inte finns någon annan plats på avdelningen.
Att börja flytta sängar då är dåligt av flera skäl. Det handlar bland annat om medicinska säkerhetsskäl och om tid för personalen.
Vi har inte personal att börja rangera mitt i natten. Men viktigast är de etiska skälen. Vi vill inte väcka förvirrade åldringar och skjutsa omkring dem i huset på natten, säger Staffan Magnusson.
Han betalar hellre böterna till arbetsmiljöinspektionen, än att vården blir lidande.
Men kostnaden gillar vi inte. Men i detta fall blir det sekundärt eftersom patienternas säkerhet kommer i första hand, säger Staffan Magnusson.
Frågan är hur det blir på avdelningen framöver. Redan i dag är medelbeläggningen 100 procent. När medicinkliniken i Härnösand stängs beräknas trycket öka med ytterligare 20 procent mot enheten i Sundsvall.
Det innebär naturligtvis att några av de patienter som vårdas på medicinkliniken i dag måste vårdas någon annanstans i höst. Det är helt givet, säger Staffan Magnusson.
Frågan är var. Enligt klinikchefen finns ännu ingen färdig lösning.

Fakta korridorvård
Sedan ungefär två år finns ett regeringsbeslut om att det måste finnas 80 centimeters fritt utrymme på båda långsidorna av sängarna. Syftet är att minska risken för arbetsskador hos personalen.
I praktiken innebär det att korridorvård inte är tillåten. Undantagen är när personalen behöver ha särskild uppsikt över patienten, eller vid olyckor och katastrofer.

Mer läsning

Annons